Een op de vier werkende Belgen kampt met fysieke kwaaltjes

Het aantal werknemers in ons land met fysieke of psychische klachten is de voorbije vijf jaar fors toegenomen. Dat concludeert preventiedienst Mensura uit de gegevens van ruim 320.000 werkende Belgen.

Het cijfer: Precies 25 procent van de werknemers geeft aan motorische klachten te hebben, zoals pijn in de schouders, de nek of de lage rug.

  • Dat zijn er fors meer dan vijf jaar geleden. Vooral de laatste twee jaar zijn de stijgingen opvallend.
  • In de bouw melden werknemers het vaakst fysieke klachten, maar de toename is de laatste vijf jaar het grootst in het onderwijs, de dienstensector en de zorg.
  • Lage rugpijn, artrose van de wervelkolom en schouderklachten zijn de meest voorkomende fysieke problemen.

👉 “Fysieke klachten associeerden we lange tijd enkel en alleen met zwaardere beroepen”, zegt Mensura in een persbericht. “Maar de laatste twee jaar noteren we ook een sterke toename bij de beroepsbevolking die uren per dag achter een scherm zit, zeg maar de beeldschermwerkers, waarvan de meeste in de dienstensector actief zijn.”

Mensura

Psychische klachten

Nog meer: Zo’n 7,5 procent van de werknemers rapporteert (ook) psychische klachten. Op vijf jaar tijd gaat het om bijna een verdubbeling.

  • In de publieke sector geven werknemers het vaakst aan psychische klachten te hebben, maar de toename is de laatste vijf jaar het grootst in het onderwijs.
  • Ook in de logistiek en in de dienstensector ziet Mensura bijna een verdubbeling in de laatste vijf jaar.
  • Vooral na de coronacrisis is het aantal werknemers met psychische klachten sterk gestegen. 
  • Recentelijk bleek nog dat het aantal langdurig zieken met burn-out of depressie op vijf jaar tijd met 43 procent is gestegen.

👉 “De toename van het aantal werknemers met psychische klachten is een rechtstreeks gevolg van het feit dat de werkbelasting toeneemt, ondere andere doordat iedereen overal bereikbaar is, maar ook omdat het leven in zijn geheel complexer en hectischer wordt”, zegt Julie Daenen, welzijnsexperte bij Mensura; “Het feit dat we meer en meer online werken, zorgt voor extra belasting voor de hersenen, waardoor het moeilijker is om stresshormonen af te breken.”

Mensura
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.