Dit heeft het Overlegcomité beslist: geen publiek bij sport, pretparken gesloten

Tijdens een persconferentie gaven de premier en de minister-presidenten toelichting bij de beslissingen van het Overlegcomité, dat gisterenavond plaatsvond. Pretparken worden gesloten en jeugdkampen mogen niet meer doorgaan.

  • ‘Voor de sport zijn er drie maatregelen. Professionele sport gaat door, zonder publiek’, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Amateurwedstrijden worden opgeschort, trainingen kunnen doorgaan. Jeugdwedstrijden vinden plaats, met maximaal één toeschouwer per gezin. Er blijft gelukkig nog veel sport mogelijk.’
  • Voor het hoger onderwijs geldt een maximale fysieke bezetting van 20 procent, met mondmaskers. Er komt wel een uitzondering voor eerstejaars. ‘Als je dat alleen moet doen van achter je scherm, ga je verloren lopen’, stelt Jambon. ‘We mogen hen niet laten vereenzamen.’ Voor de eerstejaars is er een maximale bezetting van 50 procent.
  • Wat betreft cultuur, mogen er niet meer dan 200 toeschouwers aanwezig zijn in theaters, bioscopen en concertzalen. Eten en drinken zijn uit den boze. De uitzonderingen voor grote zalen komen te vervallen.
  • Jeugdactiviteiten moeten maximaal buiten doorgaan. Overnachtingen zijn niet mogelijk, behalve voor -12-jarigen. Ook voor 12- tot 14-jarigen kan dat, als het om vier aaneensluitende overnachtingen gaat. ‘Dit geldt enkel voor de herfstvakantie’, stelt Jambon.
  • Pretparken en binnenruimtes in dierentuinen gaan op slot.
  • ‘De slechte cijfers zetten zich door’, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) over alarmniveaus in alle provincies. ‘We hebben vorige week een aantal belangrijke inperkingen doorgevoerd, om het aantal niet-noodzakelijke contacten te stoppen.’ Hij verwijst daarmee naar het knuffelcontact en de verplichte sluiting voor de horeca.
  • ‘We leggen een soort schutkring of beschermingsmuur aan rond de ziekenhuizen, de scholen, de bedrijven en het mentaal welzijn’, verklaart hij de beslissingen om onder meer de jeugdsector en de sportsector aan banden te leggen. De maatregelen gelden tot eind november. Ze gaan vrijdag nog in. ‘Maar ons gedrag bepaalt hoelang we deze maatregelen moeten aanhouden.’
  • ‘Ik weet dat dit voor veel mensen een bijzonder moeilijke periode is’, vervolgt De Croo. ‘Aan iedereen die economisch geraakt is: we werken volop om iedereen te steunen. In tijden van nationale crisis is er nood aan nationale solidariteit. Ik zou ook willen vragen om goed voor elkaar te zorgen. Het gaat om kleine dingen: bel een persoon op, breng boodschappen mee voor elkaar. Ze maken een groot verschil.’
Meer