Piepjonge Chinese e-autobouwer Aiways lanceert verkoop in Nederland

Aiways, een Chinees automerk dat amper drie jaar geleden opgericht werd, lanceert vandaag de verkoop in Nederland, na zijn recente debuut in Duitsland.

De Franse autobouwer Renault waarschuwde afgelopen zomer voor een vloedgolf aan Chinese elektrische auto’s. Na de lancering van het Chinees-Zweedse merk Lynk op de Europese markt vorige maand, is het nu de beurt aan Aiways.

Het Chinese merk – de eerste twee letters staan voor ‘artificiële intelligentie’ – werd nog maar in 2017 opgericht, maar voelt zich al klaar voor een Europees offensief. De auto’s worden in een gloednieuwe fabriek in China gebouwd. In het Duitse München heeft het jonge Chinese merk zijn Europese verkoopcentrum en een technisch centrum gehuisvest.

410 kilometer bereik

De Aiways U5, een elektrische SUV met een bereik van 410 kilometer, bijt de spits af. Het model is vanaf vandaag in Nederland te koop. Je kan de wagen wel uitsluitend online bestellen, via de website van de nieuwe Nederlandse verdeler ADN (Aiways Distributie Nederland). De standaardversie kost net geen 40.000 euro, inclusief btw.

Nederland is daarmee na Duitsland het tweede Europese land voor Aiways, dat de ambitie heeft de elektrische wagen te democratiseren in Europa. Eerder was er ook een test met 500 huurwagens op het eiland Corsica, in samenwerking met het autoverhuurbedrijf Hertz.

Er is wel nog geen Europees partnerbedrijf voor onderhoud, herstellingen en andere nazorg. Aiways zegt die partner binnenkort bekend te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20