Renault waarschuwt Europa voor vloedgolf Chinese elektrische auto’s

Europa moet zich opmaken voor een massale import van elektrische wagens van Chinese fabrikanten. Dat zal leiden tot een meedogenloze concurrentiestrijd met de Europese autofabrikanten. Dat heeft  Jean-Dominique Senard, voorzitter van de Renault Group, in een hoorzitting in het Franse parlement gezegd.

Hij verwijst daarbij naar Noorwegen, één van de meest vooruitstrevende landen in Europa op het gebied van elektrische wagens. Daar zouden diverse Chinese fabrikanten volgens Senard uittesten of hun producten bij het Europese publiek bijval vinden.

Stimulus

Europese autofabrikanten werken volop aan de uitbouw van een portfolio elektrische en hybride wagens. Daarbij krijgen ze vaak steun van de overheden. Onder meer Frankrijk en Duitsland introduceren extra stimulansen voor de aankoop van elektrische voertuigen. Die maatregelen zijn opgenomen in de economische pakketten die de impact van de coronapandemie moeten helpen opvangen.

‘We staan voor een felle strijd tussen de verschillende Europese autobouwers op de markt voor elektrische auto’s,’ waarschuwt Senard. ‘Die competitie dreigt echter nog zwaarder te worden door de intrede van een reeks Chinese fabrikanten, die het Europese publiek met goedkope maar betrouwbare wagens willen proberen voor zich te winnen.’

‘De Chinese merken blijken Noorwegen als Europese uitvalsbasis te willen gebruiken,’ zegt Senard nog. ‘Noorwegen heeft altijd een grote interesse in elektrische wagens getoond. Het Scandinavische land is na veel grotere naties zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de vierde grootste markt voor elektrische auto’s in Europa.’

Corsica

Het Britse merk MG Motor, eigendom van de Chinese groep Saic Motor, is in Noorwegen al met de verkoop van zijn elektrische wagens van start gegaan. Dat voorbeeld zou nog dit jaar gevolgd worden door andere Chinese merken zoals Byd, Polestar, Xpeng Motors en Aiways.

Senard verwacht dat deze merken vanuit hun Noorse basis ook de rest van Europa zullen trachten te veroveren. De topman van Renault wijst daarbij naar een samenwerking tussen Aiways en een lokale divisie van Hertz Global Holdings voor de bouw van elektrische suv-modellen op het Franse eiland Corsica.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20