De farmabedrijven Pfizer en BioNTech vragen later op vrijdag goedkeuring van de Amerikaanse farmawaakhond FDA om hun gezamenlijk coronavaccin deels op de markt te brengen. Dat zeggen de twee bedrijven in een mededeling.
Pfizer en BioNTech waren twee weken geleden de eersten om voorlopige resultaten van hun coronavaccin bekend te maken. Uit testen op 95 proefpersonen bleek dat het vaccin ‘meer dan 90 procent’ doeltreffend was, afgelopen week werd dat bijgesteld naar 95 procent na testen op 170 coronapatiënten.
De twee bedrijven zijn opnieuw de eersten om hun medicijn naar de farmawaakhonden te brengen. Ze vragen vrijdag aan de FDA of het vaccin al noodgoedkeuring krijgt. Dat betekent dat het deels op de markt komt, maar nog niet officieel goedgekeurd is. Ondertussen wordt de markttoelating verder bekeken.
5 miljoen dosissen voor België
De kans is groot dat de FDA de noodgoedkeuring gaat toestaan omdat er dringend nood is aan een vaccin nu er een wereldwijde noodtoestand heerst. Het vaccin zou dan vanaf volgende maand kunnen gebruikt worden.
Pfizer sloot twee weken geleden een contract met de Europese Commissie voor 300 miljoen dosissen, België tekende in voor 5 miljoen prikken. Dat is goed om 2,5 miljoen Belgen te injecteren. Wanneer Pfizer de toelating van de Europese farmawaakhond vraagt, is nog niet duidelijk.
Logistieke nachtmerrie
In Europa bestaat er niet zoiets als noodgoedkeuring, maar er wordt wel gewerkt met een zogenaamde rolling review, waarbij de resultaten tijdens het proces worden opgevolgd, zodat de markttoelating daarna sneller kan gaan.
Het Pfizer-vaccin wordt toegediend in twee dosissen met drie weken ertussen. Dat is van alle vaccins die momenteel in hun eindfase zitten de minst lange periode tussen twee vaccinaties. Het grote nadeel van het vaccin is echter dat het te allen tijde op -80 graden moet bewaard worden, ook tijdens het vervoer. Daar doen de andere vaccins het beter. Een volledig overzicht van de voor- en nadelen van de drie ‘beschikbare’ vaccins vindt u hier.