Onrust in Peru veroorzaakt eerste economische krimp in bijna twee jaar

De Peruaanse economie is in januari sterker gekrompen dan verwacht, doordat de antiregeringsprotesten de mijnbouw en de toeristische sector maandenlang volledig stil hebben gelegd.

Waarom is dit belangrijk?

De mijnbouwindustrie is een cruciale sector voor het Andes-land. Het is goed voor bijna 10 procent van het bbp, terwijl de inkomsten uit de export van mineralen in 2021 60 procent van de totale export van het land bedroegen. Ook het toerisme is belangrijk. Peru verwachtte dit jaar zo'n 3,5 miljoen toeristen te verwelkomen, maar daarvan heeft ruim 60 procent zijn reis geannuleerd.

Het nieuws: De Peruaanse export van mijnbouwproducten daalde in januari – in de nasleep van de protesten die het land de afgelopen maanden teisterden – met 19,8 procent ten opzichte van dezelfde periode het voorgaande jaar, 

  • De totale export van mineralen bedroeg in januari 2,473 miljard dollar, in vergelijking met 3,1 miljard dollar een jaar eerder, aldus de Nationale Maatschappij voor Mijnbouw, Olie en Energie (SNMPE).
    • Minister van Mijnbouw Oscar Vera zei vorige week dat lokale mijnen weer begonnen zijn met het vervoer van koperconcentraat naar de verschillende havens in het land, nadat demonstranten maandenlang de toegangswegen hadden geblokkeerd.
  • In het jaarverslag verwees het ministerie van Mijnbouw naar de “onderbreking van de zuidelijke mijngang, als gevolg van sociale conflicten bij de winning van mineralen”.
  • Het nationale bureau voor de statistiek INEI laat weten dat de economische activiteit van Peru op jaarbasis met 1,12 procent gekrompen, tegenover een mediane prognose van -0,9 procent. Het was de eerste economische krimp van het land sinds februari 2021, toen de activiteit met 3,8 procent daalde.

Toerisme

  • De toeristische sector van het land is ook hard getroffen, zegt Rolando Mendoza, hoofd van het toerisme in de populaire regio Cusco. Bijna 60 procent van alle toeristische reizen naar het land in de eerste helft van dit jaar zouden zijn geannuleerd.
    • Het land verwachtte dit jaar aanvankelijk zo’n 3,5 miljoen toeristen, volgens de meest recente schatting van de Vereniging van Hotels, Restaurants en Associaties. Toerisme is in Peru de derde – en snelst groeiende – industrie van het land, na de visserij en de mijnbouw. 

Protesten

De protesten in het Andes-land begonnen in december na de afzetting van de voormalige president Pedro Castillo.

  • De arrestatie van de voormalig president leidde tot een golf van onvrede doorheen het land. Vooral in de landelijke gebieden vonden er lange tijd hevige botsingen plaats tussen betogers en ordediensten, waarbij in totaal ongeveer 60 doden vielen.
  • Demonstranten riepen op tot het aftreden van Castillo’s opvolgster, Dina Boluarte, vervroegde verkiezingen, het sluiten van het Congres en een nieuwe grondwet.
Meer