Onduidelijkheid over toepassing wet-Renault bij sluiting Belgische vestiging snoepbedrijf Cloetta

Het Zweede snoepbedrijf Cloetta wil een Belgische vestiging sluiten. Ook in Nederland gaan er twee fabrieken dicht. De Belgische werknemers werden pas op de hoogte gebracht van de plannen na een bericht op de site van de onderneming. Echter verplicht de wet-Renault bedrijven om eerst de werknemers op de hoogte te brengen tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

De Belgische werknemers van Cloetta werden met verstomming geslagen toen ze te horen kregen dat het Zweedse bedrijf de fabriek in Turnhout wil sluiten. Ook twee vestigingen in het Nederlandse Roosendal moeten de deuren sluiten. De drie fabrieken worden wel vervangen door een nieuwe vestiging in Roosendal. Volgens de eerste berichten zullen de Belgische werknemers daar aan de slag kunnen gaan. In totaal worden er 350 Nederlandse en Belgische werkkrachten getroffen door de geplande sluitingen.

Wet-Renault

De werknemers in ons land zijn hoe dan ook niet te spreken over de manier waarop Cloetta het nieuws heeft aangekondigd. Zo werd er eerst een bericht gepubliceerd op de site van het bedrijf. Peter Berkers, plant manager bij Cloetta, liet in een reactie aan VTM Nieuws weten dat het bedrijf geen andere keus had dan op die manier te werk te gaan. “Als beursgenoteerd bedrijf moeten we dergelijke info eerst delen via een publiek kanaal”, klinkt het. “Op die manier kunnen we voorkomen dat mensen met voorkennis kunnen handelen.”

“Dit is een grove schending van de wet-Renault. Schandalig”, liet Jeffrey Goossens van ACV Voeding en Diensten weten in een reactie aan Het Nieuwsblad. “We hebben ook ons ongenoegen geuit over de communicatie van de directie op maandagavond.”

Hoe zit het juist? In ons land moeten de ondernemingen de wet-Renault respecteren als ze een vestiging sluiten of een collectief ontslag plannen. Een bedrijf moet in dat geval een doorgedreven informatie- en consultatiefase doorlopen. Dat betekent onder meer dat er een bijzondere ondernemingsraad moet komen om de personeelsvertegenwoordigers op de hoogte te brengen van de intentie, alvorens het nieuws bekend te maken via andere kanalen. Bij Cloetta is het sociaal overleg dinsdagochtend opgestart, weliswaar nadat het bericht maandagavond al op de site was verschenen.

De krachtlijnen

Wat zijn nu weer de belangrijkste krachtlijnen van de wet-Renault?

  • Als onderdeel van de informatie- en consultatiefase moet het voornemen om over te gaan tot collectief ontslag meedelen in een schriftelijk verslag aan de ondernemingsraad
  • De werkgever moet het bewijs kunnen leveren dat hij over de intentie met de ondernemingsraad heeft vergaderd
  • Verder moeten de personeelsvertegenwoordigers de kans krijgen om vragen te stellen en suggesties te doen. De werkgever is verplicht om de vragen en de suggesties te beantwoorden en te onderzoeken.
  • Elke ontslagen werknemer krijgt bovendien de kans om de bovenstaande procedure te betwisten voor de rechtbank, mocht die slecht zijn nageleefd. Indien die zijn gelijk haalt, moet het bedrijf de werknemer opnieuw in dienst nemen en hem het loon uitbetalen van de hele periode vanaf de dag van zijn ontslag.

(lb)

Meer