Olieprijs klimt ondanks verstrakking van centrale banken en dalende beurzen

De prijs van ruwe aardolie staat op zijn hoogste punt sinds eind maart. Dat terwijl de beurzen in een dip zitten na steeds meer renteverhogingen door ’s werelds centrale banken. De vraag naar de brandstof blijft groot na een zeer milde reactie aan de productiezijde en een stijgende druk van sancties op Russische export.

Ruwe WTI-olie (een benchmark voor olieprijzen) kost vrijdag meer dan 109 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau sinds 28 maart. Ook de prijs van Brentolie (een andere benchmark) ging deze week de hoogte in en kost vrijdag net geen 112 dollar per vat.

Europese beurzen grotendeels gespaard gebleven

De olieprijzen stijgen ondanks de verhoging van de rente door de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Die zorgde nochtans voor een klap op de beurzen.

De belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen konden allemaal op verliezen rekenen. De Dow Jones Industrial Average zakte donderdag met 3,12 procent, de S&P 500 met 5,56 procent en de Nasdaq 100 zelfs met 5,06 procent.

De Europese beurzen bleven grotendeels gespaard. De Londense index FTSE 100 kon een verlies van 0,32 procent optekenen en de Euro Stoxx 50 (de aandelenindex op basis van de 50 bedrijven met de hoogste beurswaarde in de eurozone) verliest bij de opening van de beurs vandaag 0,78 procent.

Verschillenden andere centrale banken (onder meer de ECB, de Bank of England en de Reserve Bank of Australia) hebben recent ook renteverhogingen doorgevoerd en zijn van plan de rente in de loop van het jaar nog verder te doen stijgen.

“Elke substantiële toename in productie van OPEC+ vormt bedreiging voor hoge prijzen”

Een aankondiging van een milde productieverhoging van olie kon de oliemarkt niet sussen. De OPEC+ (de Organisatie van Olie-exporterende Landen en bondgenoten) beslisten donderdag namelijk tijdens haar maandelijkse bijeenkomst de maandelijkse olieproductie licht te verhogen.

In juni zouden 432.000 vaten per dag meer opgepompt worden. Maar dat is volgens analisten niet genoeg om de brandstofprijzen te drukken, integendeel.

“Het is onwaarschijnlijk dat OPEC+ extra olie op de markt zal brengen om eventuele krapte op de markt op te lossen, omdat ze erg blij zijn dat de prijzen boven de 100 dollar per vat blijven”, aldus Ajay Parmar, senior oliemarktanalist bij grondstoffeninlichtingendienst ICIS, geciteerd door CNBC.

“Elke substantiële toename in productie van OPEC+ zal een bedreiging vormen voor deze hoge prijzen, en in plaats daarvan zullen ze naar verwachting doorgaan met het langzaam terugwinnen van marktaandeel gedurende 2022”, zei Parmar.

Rusland

Ook de mogelijks geplande EU-sancties tegen Russische olie hebben hun impact op de markt. Een verbod op olie-import kan de prijzen verder doen stijgen. Als dat verbod geleidelijk aan, over een periode van vele maanden, wordt ingevoerd, kan het de impact verzachten. Maar de doeltreffendheid van de sancties kunnen daar dan wel onder lijden.

“De gefaseerde aard van de sancties zal Rusland de tijd geven om alternatieve kopers voor hun ruwe olie te vinden – er zijn genoeg bereidwillige kopers in India, China en andere delen van Zuidoost-Azië”, zei Parmar. Onder meer China en India profiteren al van de momenteel lager geprijsde Russische olie.

(ns)

Meer