Australië verhoogt voor het eerst in meer dan tien jaar zijn rente, “zorgen over verankering inflatie”

De Reserve Bank of Australia (RBA), de Australische centrale bank, heeft dinsdag aangekondigd dat het de basisrente zal verhogen met 25 basispunten, van 0,1 naar 0,35 procent.

De inflatie in Australië blijft met zijn 5,1 procent voor het eerste kwartaal van 2022 opvallend lager dan in andere grote westerse en Aziatische economieën. De Eurozone kon bijvoorbeeld een inflatie van 7,5 procent optekenen in april. In de Verenigde Staten steeg ze zelfs tot 8,5 procent.

Toch groeit de Australische inflatie sneller dan economen gedacht hadden. 5,1 procent is namelijk het hoogste cijfer in 21 jaar.

“De economie heeft bewezen veerkrachtig te zijn en de inflatie is sneller, en tot een hoger niveau, aangetrokken dan was verwacht”, deelt de RBA mee in een verklaring. “Er zijn ook aanwijzingen dat de loonstijging aantrekt. In het licht hiervan en van het zeer lage niveau van de rentevoeten is het aangewezen een begin te maken met het proces van normalisering van de monetaire voorwaarden.”

De centrale bank verwacht dat de inflatie dit jaar nog tot ongeveer 6 procent zal stijgen. Maar naarmate de aanbodtekorten in de Australische economie worden opgelost, zou ze weer dalen. Medio 2024 zou er dan een streefcijfer van 2 à 3 procent bereikt worden.

Eerder vroeger dan later in actie komen

Het besluit van de centrale bank is “een grote verandering” ten op opzichte van de inflatie slechts een paar maanden eerder, zegt Mariano Kulish, een professor economie aan de Universiteit van Sydney die voorheen bij de RBA werkte, aan Al Jazeera.

 “De cijfers wijzen erop dat ze voor een verrassing kwamen te staan en dat ze zich zorgen maken dat de inflatie hier zal verankeren of hardnekkiger zal worden.” Daarom zou de bank zich volgens Kulish gerechtvaardigd voelen om eerder vroeger dan later in actie te komen.

Volgens Shane Oliver, hoofd beleggingsstrategie en hoofdeconoom bij de Australische financiële dienstverlener AMP, ligt de omvang van de renteverhoging boven de marktverwachtingen. “De RBA lijkt gedeeltelijk het argument te hebben aanvaard dat ze iets beslissends moest doen om haar vastberadenheid te tonen om de inflatie terug te dringen”, zo citeert CNBC Oliver.

(kg)

Meer