Bank of England verdubbelt de basisrente

Door de hoge inflatie heeft de Bank of England (BoE) beslist om de rente voor de tweede keer op rij te verhogen. De basisrente stijgt met 25 basispunten tot 0,5 procent. Opvallend: bijna de helft van de bestuurders was voorstander van een stevigere renteverhoging.

De Bank of England maakt zich duidelijk meer zorgen over de inflatie dan de Europese Centrale Bank (ECB). Terwijl Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, een renteverhoging onwaarschijnlijk acht dit jaar, opteert Andrew Bailey, de voorzitter van de Britse centrale bank, voor een tweede renteverhoging op rij. Twee opeenvolgende renteverhogingen is geleden van 2004.

Basisrente stijgt tot 0,5 procent

De Bank of England heeft beslist om de basisrente te verhogen van 0,25 tot 0,5 procent. De toezichthouder hoopt zo de inflatie binnen de perken te houden. Die kwam in december uit op 5,4 procent. Verwacht wordt dat het inflatiecijfer in april gaat pieken op 7,25 procent. Dat zou de grootste geldontwaarding zijn sinds begin de jaren 1990. De Bank of England streeft naar een inflatie van 2 procent. Net zoals in de rest van de wereld is de hoge inflatie het gevolg van de stijgende energieprijzen.

Opvallend: vier van de negen bestuurders waren een voorstander van een verdere renteverhoging. Zo wouden zij de rente verhogen tot 0,75 procent. Het maakt des te meer duidelijk dat de BoE als de dood is voor een te hoge inflatie.

De Britse toezichthouder start ook met de inkrimping van zijn balans. De BoE heeft via een opkoopprogramma maar liefst 895 miljard Britse pond (1.075 miljard euro) in de economie gepompt.

1,6 procent inflatie

“We erkennen de risico’s van een sterke prijsdruk, maar de mogelijkheid bestaat dat de inflatie sneller daalt dan verwacht als de mondiale energie- en goederenkosten zakken zoals de markten verwachten”, aldus de toezichthouder. De centrale bank verwacht dat de inflatie binnen drie jaar zal zakken tot 1,6 procent.

De markt verwacht op zijn beurt dat de Britse basisrente tegen het einde van dit jaar verder zal stijgen tot 1,5 procent.

Ook de ECB zat vandaag samen om het monetaire beleid te bespreken. Zoals verwacht wacht die nog even om de belangrijkste rentes op te krikken. De depositorente blijft daarmee staan op 0,50 procent negatief, de beleidsrente op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. Lagarde heeft al meermaals benadrukt dat een eerste renteverhoging waarschijnlijk niet voor dit jaar is. Nochtans zit de inflatie in de eurozone ook op een recordkoers. In januari kwam dat cijfer uit op 5,1 procent. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, verwacht dat in maart een eerste renteverhoging volgt.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.