ECB houdt rente onveranderd ondanks recordinflatie

De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentestanden gehandhaafd, ondanks dat de inflatie in de eurozone in januari verder is opgelopen. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de ECB.

De depositorente blijft daarmee staan op 0,50 procent negatief, de beleidsrente op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent.

Copy-paste

De Europese Centrale Bank heeft met het rentebesluit van donderdag feitelijk “kopiëren en plakken” gedaan en alles onveranderd gelaten ten opzichte van de monetaire beslissingen in december. Dit zei econoom Carsten Brzeski van ING in een eerste reactie.

Volgens hem kon ook niemand serieus verwachten dat de ECB vandaag in zou grijpen, “want er is simpelweg niets dat de centrale bank kan doen om de inflatie onmiddellijk omlaag te krijgen”, aldus de econoom, die erop hamert dat de ECB niet in staat is om de energieprijzen omlaag te krijgen, omdat dit een taak is van nationale overheden.

Opkoopprogramma’s

Bij het rentebesluit in december kwam de ECB met een tijdspad voor het afbouwen van zijn kwantitatieve verruiming, het opkopen van effecten om zo geld in de economie te injecteren. Het Pandemic Emergency Purchase Programme van 1.850 miljard euro stopt eind maart 2022, meldde de ECB destijds. Het standaard Asset Purchase Programme wordt vanaf het tweede kwartaal van 2022 ingezet ter overbrugging, “voor zolang als nodig is om het accommoderende effect van zijn beleidsrentes te versterken.”

Wel merkte de ECB op dat indien nodig het PEPP-programma weer kan worden opgestart. Onder het APP zal in het tweede kwartaal netto voor 40 miljard euro per maand worden opgekocht en in het derde kwartaal voor 30 miljard euro. Daarna wordt het tempo verlaagd naar 20 miljard euro per maand “voor zolang als nodig”.

De ECB gaf in december ook aan dat de opkopen naar verwachting zullen eindigen kort voordat men begint met het verhogen van de rente. In het rentebesluit donderdag zei de ECB dat het de rentes op de huidige of lagere niveaus houdt tot de inflatie langere tijd op de doelstelling van circa 2 procent uitkomt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.