ECB behoudt nulrente en zet coronasteun nog niet helemaal stop

De Europese Centrale Bank compenseert de afbouw van haar tijdelijke coronastimulusprogramma met de uitbreiding van andere steunaankopen. Ze duwt zoals verwacht veel minder hard op de rem dan de Amerikaanse Fed.

De ECB heeft beslist om het coronastimulusprogramma (PEPP of Pandemic Emergency Purchase Programme) na eind maart 2022 stop te zetten. Het ‘reguliere’ programma voor de opkoop van financiële activa (APP) wordt anderzijds wel tijdelijk uitgebreid wanneer die coronastimulus afloopt.

Het PEPP, met een totale enveloppe van 1.850 miljard euro, wordt vanaf het tweede kwartaal niet voortgezet. Het APP-programma zal dan tijdelijk wat soelaas bieden. In het tweede kwartaal plant de ECB volgens dit programma 40 miljard euro per maand op te kopen aan financiële activa, en vervolgens 30 miljard euro per maand in het derde kwartaal. In het slotkwartaal van 2022 valt dit stimulusprogramma vervolgens terug tot het huidige niveau van 20 miljard euro per maand.

Rente ongewijzigd

De centrale bankiers lieten voorts het andere monetaire wapen, de rentetarieven, ongewijzigd. De belangrijkste rente in de eurozone staat al sinds maart 2016 op nul. Banken die overtollig geld willen parkeren bij de ECB, moeten daarvoor zelfs een strafrente van 0,5 procent betalen.

Eerder op de dag verhoogde de Bank of England wél verrassend haar rente.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20