Inflatie eurozone (opnieuw) op recordhoogte: hoelang kan de ECB nog volhouden dat de inflatie tijdelijk is?

De inflatie in de eurozone is in januari uitgekomen op 5,1 procent (op jaarbasis). Net zoals de voorgaande maanden is er opnieuw sprake van een inflatie op recordhoogte. Dit verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verhogen. Tot nu toe heeft Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, volgehouden dat de inflatie naar het einde van het jaar toe zal normaliseren.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de oplopende inflatie. Economen werden zelfs met verstomming geslagen toen het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag het inflatiecijfer voor de eurozone in januari bekendmaakte. Dat kwam uit op 5,1 procent. De economen gingen uit van een inflatie van 4,4 procent. Dat zou een daling geweest zijn van 56 basispunten tegenover de inflatie in december, maar de inflatie wint dus nog steeds aan kracht.

Ver boven doelstelling ECB

De huidige inflatie ligt ver boven de doelstelling van de toezichthouder. Die streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Zoals de voorgaande maanden is de geldontwaarding voornamelijk het gevolg van de hoge energieprijzen. Energie werd in een jaar gemiddeld 28,6 procent duurder in de Europese Unie.

De kerninflatie bedroeg in januari 2,3 procent (op jaarbasis), tegen 2,6 procent in december. Dat is eveneens boven de verwachtingen van de economen.

De hoge inflatie voert de druk op de ECB op om in te grijpen. Nu donderdag staat er overigens een rentevergadering gepland. Vraag is of Lagarde gaat blijven volhouden dat de inflatie tijdelijk is. Volgens haar zal die tegen het eind van het jaar uitkomen op minder dan 2 procent. Lagarde verwijst daarbij onder meer naar de zwakke loonstijging.

De voorzitter heeft intussen al meermaals benadrukt dat een eerste renteverhoging waarschijnlijk niet voor dit jaar zal zijn. Al lijkt niet iedereen die mening te delen. Financial Times schreef vorige maand dat sommige collega’s van Lagarde niet langer akkoord gaan met die stelling van de voorzitter.

“ECB in een lastig parket”

Voorts heeft het recente verleden aangetoond dat de ECB veel moeite heeft om de inflatie correct in te schatten. Zo voorspelde de toezichter vorig jaar dat de inflatie in november zou pieken. Later werd die deadline opgeschoven naar december. Intussen zijn we januari en blijft de inflatie hoge toppen scheren.

“Zij moeten erkennen dat er opwaartse risico’s zijn en dat het (inflatie)pad dat zij in december hebben uitgestippeld, te gunstig lijkt”, laat Dirk Schumacher, econoom gespecialiseerd in de eurozone bij de Franse investeringsbank Natixis, weten in een reactie aan het persagentschap Reuters. “De onderliggende prijsdruk blijft hoog en brengt de ECB in een lastig parket.”

Het ziet er hoe langer, hoe meer naar uit dat de ECB in de voetsporen zal moeten treden van haar Amerikaanse evenknie. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft tijdens de jongste rentevergadering gezegd dat in maart waarschijnlijk de eerste renteverhoging volgt. Kans is zeer groot dat de Amerikaanse centrale bank daarna de rente nog minstens twee keer verhoogt. De Federal Reserve spreekt ook niet langer van een tijdelijke inflatie.

(lp)

Meer