Noorwegen zet het mes in olieproductie door gekelderde vraag

Noorwegen, een belangrijke olieproducent, gaat zijn productie beperken. Dat zal helpen om de gekelderde olieprijs te stabiliseren. 

Het Scandinavische land gaat in juni dagelijks 250.000 vaten minder opboren, een productieverlaging van 13 procent. De rest van 2020 zullen 134.000 minder vaten per dag minder geproduceerd worden. Dat maakte het Noorse ministerie voor Petroleum en Energie donderdag bekend. 

‘Onze beslissing zal bijdragen aan een snellere stabilisatie van de oliemarkt, dan wanneer we louter de vrije markt laten spelen’, luidt het persbericht van het ministerie. 

De vraag naar olie is in elkaar gestort doordat de coronapandemie wereldwijd vliegtuigen aan de grond houdt en wegverkeer aan banden legt. Gevolg: een gigantisch olieoverschot op de markt, meer dan er wereldwijd kan opgeslagen worden. Oliebedrijven zien zich gedwongen om gas terug te nemen qua aantal vaten die ze per dag produceren.

De geschrapte vaten van Noorwegen komen bovenop de 9,7 miljoen geschrapte vaten per dag waarover de OPEC en Rusland op 12 april een overeenkomst sloten. De Noorse minister van Energie Tina Bru, benadrukte dat Noorwegen ‘onafhankelijk opereert en de Noorse belangen behartigt.

Het feit dat grote olielanden gecoördineerde acties ondernemen om de overvloed aan te pakken wekt optimisme op bij (olie-)investeerders. De prijs van een vat ruwe Brent-olie, de internationale maatstaf, steeg donderdag met bijna 10 procent tot $ 24,75 per vat. Dat is echter nog steeds 60 procent minder dan in het begin van het jaar. 

Meer