Noorwegen blijft positief over oliewinning Barentszee

De Barentsz Zee blijft een belangrijk gebied voor potentiële oliewinning. Dat staat in een rapport van het Noorse Petroleum Directoraat. Nochtans blijft de productie in het gebied bijzonder beperkt. In het rapport wordt echter gewag gemaakt van potentiële voorraden van bijna 3,08 miljard kubieke meter.

De Barentsz Zee werd lang gezien als het nieuwe centrum van de petroleumwinning van Noorwegen. Maar de sector getuigt vooral van teleurstelling. Bedrijven hebben een groot aantal putten geboord, maar er zijn maar weinig nieuwe bronnen gevonden.

Equinor

Eind vorig jaar kondigde Equinor, het nationale oliebedrijf van Noorwegen, aan zich uit grote delen van het gebied terug te trekken. Het bedrijf voegde eraan toe zich in de toekomst op meer westerse gebieden te focussen.

Momenteel zijn er in de Barentsz Zee slechts twee velden in productie. Een derde zou over twee jaar online kunnen komen. Maar het Norwegian Petroleum Directorate betoogt ervan overtuigd te zijn dat het gebied nog veel opportuniteiten zou kunnen bieden.

Het rapport zegt dat de Barentsz Zee maar liefst 3.079 miljard kubieke meter olie-equivalent bevat. Tot op dit ogenblik is amper 87 miljoen kubieke meter geproduceerd.

Sinds Noorwegen eind jaren zestig zijn eerste olievondsten kon melden, stond vooral de Noordzee centraal. Dat zal ook in de toekomst nog lange tijd het geval blijven. Na de Noordzee wordt de Barentsz Zee als het meest veelbelovende gebied naar voor geschoven.

‘Tegen het einde van vorig jaar had Noorwegen 48 procent van zijn totale aardoliebronnen aangeboord en geleverd,’ zegt het rapport. ‘Er blijft nog een bestaande reserve van 2,9 miljard kubieke meter, samen met een onontdekte voorraad van vermoedelijk ruim 3,9 miljard kubieke meter.’

Piek

Noorwegen is voornemens nog vele jaren een hoog niveau van aardolieproductie te handhaven. Vorig jaar werden maar liefst zevenenvijftig exploratieputten geboord. Een groot deel van die activiteiten was gesitueerd in voordien onontgonnen gebieden. Ook werden ook 83 nieuwe productielicenties toegewezen.

Noorwegen heeft nu in totaal 87 velden in productie. Dat is het hoogste aantal uit de geschiedenis, na een periode van enkele jaren neergang. Over vier jaar wordt nu een nieuwe piek van Noorse olieproductie verwacht. Daarbij wordt een productie van meer dan 117,5 miljoen vaten vooropgesteld. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van vorig jaar. De aardgasproductie zal zich naar verwachting op huidige hoge niveau handhaven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20