Nieuwe stijging obligatierente beëindigt rally op Wall Street

Het enthousiasme van Wall Street na de rally van gisteren werd vandaag onmiddellijk getemperd, door de obligatierente die weer aan een steile klim bezig is. 

Daardoor zetten techaandelen op vrijdag een scherpe afdaling in, na een rallyweek. De ‘boosdoener’ was de Amerikaanse tienjaarsrente, die boven de 1,60 procent schoot. 

Als de rente op een obligatie stijgt, daalt de koers. Een hogere rente leidt dus automatisch tot een waardedaling van obligaties. Dat zette een kleine uitverkoop van schuldpapieren in gang. Obligaties vormen de grootste markt ter wereld, iets wat hen normaal gezien beschermt tegen scherpe stijgingen en dalingen van de prijzen. 

De obligatiemarkten waren de afgelopen weken volatiel door het vooruitzicht op een nakend economisch herstel in de VS. Dat zou namelijk de inflatie zou aanwakkeren, waardoor de waarde van de rentebetalingen van obligaties wordt aangetast. 

Communicerende vaten

De voorbije dagen was de stijging van de obligatierente wat getemperd, maar vandaag sloeg de stress weer toe nadat president Biden op televisie zei dat elke Amerikaanse volwassene tegen 1 mei in aanmerking zou komen voor een Covid-19-vaccinatie. Economisch herstel werd weer een pak waarschijnlijker, dus hogere inflatie ook en dat maakte obligatiebeleggers zenuwachtig, hoe contra-intuïtief dat ook mag lijken. Die zenuwen zijn overgelopen op de aandelenmarkten.

Beleggers zijn als de dood voor hoge rentes. Een hogere rente betekent immers een hogere schuldenlast voor bedrijven. Voornamelijk de techbedrijven delen zwaar in de klappen wanneer een rentestijging aan de horizon lonkt. 

Nasdaq kon de schade nog beperken met een stevige eindsprint, en eindigde ‘slechts’ 0,67 procent in het rood. De S&P 500 stond ook heel de dag op verlies, maar kon op het einde de verliezen goedmaken en eindigde net boven 0,10 procent. De Dow Jones, met veel grote industriebedrijven, deed er 0,90 procent bij tot 32.778,64. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20