Nieuwe auto moet Amerikanen 1.400 euro brandstofkosten helpen besparen

Nieuwe wagens die over vier jaar in de Verenigde Staten op de markt worden gebracht, zullen met één gallon benzine gemiddeld minstens 49 mijl moeten kunnen afleggen. Dat staat in de nieuwe vereisten die de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) naar buiten heeft gebracht.

Daarbij wordt opgemerkt dat de maatregel de Amerikaanse gezinnen zal helpen op hun brandstofkosten belangrijke besparingen te realiseren. Anderzijds moet er wel rekening mee worden gehouden dat de prijs van nieuwe wagens hierdoor zal oplopen.

Besparing

Het Amerikaanse ministerie van Transport wees erop dat de nieuwe eisen zijn bedoeld om de brandstofefficiëntie te verbeteren, de benzinekosten te verlagen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. “Mensen die een nieuwe auto kopen, zullen door de nieuwe vereisten tijdens de levensduur van het voertuig gemiddeld 1.387 dollar kunnen besparen”, luidt het.

“De maatregel zal de autobouwers verplichten om zuiniger auto’s te ontwikkelen, maar hierdoor zullen nieuwe voertuigen ook een hogere kostprijs tonen. Gemiddeld moet rekening worden gehouden met een meerprijs van 1.087 dollar.”

De nieuwe normen worden over twee jaar van kracht en zullen autofabrikanten verplichten het brandstofverbruik de eerste twee modeljaren met telkens 8 procent te verhogen. Het derde jaar wordt een verbetering met 10 procent geëist.

“Vergeleken met de modellen van de vorige jaargang, zullen die nieuwe wagens per gallon ook gemiddeld een extra afstand van 10 mijl kunnen afleggen”, voert de Amerikaanse verkeersautoriteit aan. Momenteel heeft het Amerikaanse wagenpark een gemiddeld brandstofverbruik van 36 mijl per gallon. Dat cijfer zal op vier jaar tijd met 33 procent worden verbeterd.

Baten

De Amerikaanse transportautoriteit wijst er nog op dat de nieuwe vereisten het totale verbruik met meer dan 200 miljard gallons zal verminderen, de uitstoot van broeikasgassen zal beperken en de afhankelijkheid van buitenlandse olieleveringen zal terugschroeven.

“De nieuwe regel betekent dat Amerikaanse gezinnen per tankbeurt met hun auto een grotere afstand zullen kunnen afleggen”, merkte Pete Buttigieg, Amerikaans minister van Transport, in een commentaar op. “Dit zal hen jaarlijks honderden dollar besparingen opleveren.”

Bovendien zullen de Verenigde Staten door de nieuwe maatregel ook minder kwetsbaar worden voor de wereldwijde verschuivingen in de olieprijzen, terwijl de lokale gemeenschappen tevens beter zullen worden beschermd door de uitstoot van koolstofdioxide met 2,5 miljard ton te verminderen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20