Nieuw nucleair elan: Australië start uraniummijn opnieuw op

De in Kalkaroo (Zuid-Australië) gelegen Honeymoon-mijn kan binnen 12 maanden opnieuw worden opgestart. De mijn werd in 2014 gesloten omdat ze niet meer winstgevend was.

Waarom is dit belangrijk?

De uraniumprijzen zijn extreem laag sinds de ramp in Fukushima kernenergie uit de gratie deed vallen bij energiebeleidsmakers. Nu maakt atoomenergie echter voorzichtig een comeback. Dat het Witte Huis beargumenteert dat het een schone energiebron is (geen CO2-uitstoot immers), ligt hieraan ten grondslag. Ook in de EU gaan stemmen op om kernenergie als groen te classificeren. 

De heropstart van Honeymoon werd aangekondigd door ontwikkelaar Boss Energy Ltd. 

  • Het bedrijf wachtte gewoon op een sterker prijssignaal, aldus CEO Duncan Craib, die eraan toevoegde dat hij er vertrouwen in had dat de marktdynamiek zich in de goede richting ontwikkelde.
  • “Er is een aanzienlijke ongedekte vraag in de komende decennia – en na 2023 is het primaire aanbod om aan die vraag te voldoen ernstig beperkt”, zei Craib in een telefonisch interview. Hij zag de meeste belangstelling van potentiële kopers in de VS, die goed zijn voor meer dan 20 procent van de wereldwijde vraag naar uranium, terwijl hij ook in gesprek was met nutsbedrijven in Europa en Azië.
    • “We zien nu al meer belangstelling van nutsbedrijven voor spotcontracten en langetermijncontracten”, zei Craib. “We zien de activiteit in het derde kwartaal toenemen en in het volgende kalenderjaar aanhouden.”
    • De recente samenwerking tussen Sprott Asset Management LP en Uranium Participation Corp. om een trust op te richten om fysiek uranium te kopen, zou de vraag verder aanwakkeren, voegde hij eraan toe.
  • Boss Energy, dat Paradice Investment Management LLC en Tribeca Investment Partners Pty tot zijn investeerders rekent, heeft zijn aandelen dit jaar met 63 procent zien stijgen. Andere grote producenten Cameco Corp. en Paladin Energy Ltd. zijn respectievelijk 48 procent en 92 procent gestegen.

Dat net Australië – ’s werelds op twee na grootste producent – een uraniummijn heropstart, is volgens persbureau Bloomberg geen toeval. Het is een nieuw signaal dat ontwikkelaars inspelen op de verbeterende vraagvooruitzichten en de steun van de regering-Biden voor kernenergie.

  • Australië heeft twee actieve mijnen – BHP Group’s Olympic Dam en Quasar Resources Pty’s Four Mile. 
  • Honeymoon, dat in 2015 door Boss werd overgenomen, zou een extra 2,45 miljoen pond (1.225 ton) productie per jaar kunnen toevoegen aan een markt, die momenteel ongeveer 67.500 ton per jaar nodig heeft, volgens de World Nuclear Association.
  • In een studie van Boss wordt uitgegaan van een basisprijs voor uranium van 60 dollar per pond over een levensduur van 11 jaar.
    • Dat is veel meer dan de huidige contractprijzen van rond de 30 dollar, op basis van de verwachtingen voor een krapper wordend aanbod, afnemende voorraden en de wereldwijde drang naar koolstofvrije brandstoffen. 
  • Boss’ visie wordt gesteund door de Australische regering, die de spotprijzen voor uranium gestaag ziet stijgen tot gemiddeld 52,40 dollar per pond in 2026, volgens een rapport in maart.

China is een ander groeigebied. Volgens analist Simon Chan van Bloomberg Intelligence kan het zijn nucleaire opwekkingscapaciteit tegen 2030 verdubbelen tot maar liefst 100 gigawatt. 

Bron: World Nuclear Association en Bloomberg

Lees ook:

(tb)

Meer