Niemand lijkt te ontsnappen aan de verkoopgolf die de beurzen treft: “Bodem is nog niet bereikt”

De aandelenmarkten krijgen het zwaar te verduren. Na een bloedrode beursdag in de Verenigde Staten slagen ook de Europese markten er niet in om het hoofd boven water te houden. De Bel20 heeft de handelsdag 1,85 procent in het rood afgesloten. De Amerikaanse indexen delen na een paar uur handelen opnieuw in de klappen.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve verhoogt voor de tweede keer op rij de rente. Deze keer werd er wel geopteerd voor een verhoging met 50 basispunten. Ook de komende maanden zal de Amerikaanse centrale Bank naar alle waarschijnlijkheid kiezen voor zo'n "dubbele verhoging." Het rentebesluit heeft de beurzen in rep en roer gezet.

Er heerst onzekerheid op de financiële markten. Zo kleurde Wall Street bloedrood donderdag. De Dow Jones sloot de handelsdag 3,1 procent lager af en de S&P500 dook 3,6 procent in het rood. De techindex Nasdaq deelde het zwaarst in de klappen met een verlies van 5,1 procent. Ook vandaag is het volatileit troef op de Amerikaanse beurzen. Na bijna drie uur handelen kleuren de drie indexen opnieuw rood.

Europese beurzen duiken in het rood

De plotse daling van gisteren kwam eerder onverwachts nadat de beleggers woensdag nog positief reageerden op het rentebesluit van de Federal Reserve. De S&P500 boekte met een stijging van 3 procent zelfs de grootste slotwinst in twee jaar. Maar de feestvreugde was dus van korte duur. Beleggers leken plotsklaps tot het besef te zijn gekomen dat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, de meest agressieve verkrapping van het Amerikaanse monetaire beleid sinds 2000 heeft aangekondigd. Veel beleggers vragen zich nu af hoe hoog de toezichthouder de rente de komende twee jaar zou kunnen verhogen.

Intussen worden ook de Europese beurzen getroffen door een verkoopgolf. Aanvankelijk leken de beleggers nog het hoofd koel te houden, maar dat veranderde naarmate de beursdag vorderde. De Bel20 heeft de handelsdag 1,85 procent in het rood afgesloten. De Belgische sterindex was zelfs even onder de symbolische grens van 4.000 punten gedoken. De Eurostoxx50 gaat het weekend in met een verlies van 1,5 procent. Er is onder meer sprake van groei- en inflatiezorgen bij de beleggers

Crypto en goud mee naar beneden

Ook de cryptomarkt wordt mee de dieperik in gesleurd. De marktwaarde is de afgelopen 24 uur afgenomen met 6,9 procent tot 1,67 biljoen dollar. Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, is op dit moment 36.300 dollar waard. Dat is 8 procent minder in vergelijking met een dag eerder.

Door de stijgende marktrentes heeft goud eveneens een deel van zijn glans verloren. Voor 1 ounce goud betaal je nu 1.880 dollar. Drie weken geleden was dat nog 1.990 dollar. Wie in goud belegt, krijgt geen vergoeding in de vorm van bijvoorbeeld een dividend of een coupon. Een investering in goud wordt dan ook minder interessant als de rente stijgt. Hetzelfde geldt overigens voor crypto’s. Als je een digitale munt koopt, is je opbrengst volledig afhankelijk van de koers.

“Bodem is nog niet bereikt”

Sommige experts waarschuwen dat na de recente correcties de bodem nog niet is bereikt. Brunello Rosa, CEO van het analysebedrijf Rosa & Roubini, zegt in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC dat de centrale banken het beleid nog veel meer zullen verkrappen en dat er nog slecht nieuws zal komen over de economische activiteit.

“Het is moeilijk voor de markten om volledig optimistisch te zijn wanneer de inflatie stijgt, de groei daalt en de rentevoeten wereldwijd snel stijgen”, klinkt het.

Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis, maakt een soortgelijke analyse. Hij merkt in een interview met De Tijd op dat de centrale banken deze keer geen bodem kunnen leggen door het beleid opnieuw te versoepelen. Dat is simpelweg niet mogelijk door de torenhoge inflatie. “De nieuwe bodem hebben we nog niet bereikt, en als hij bereikt wordt zal hij meermaals getest worden”, zegt hij.

Ook de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley kijkt niet bepaald door een roze bril naar de toekomst. Michael Wilson, aandelenstrateeg bij de bank, waarschuwde eind vorige maand al dat een berenmarkt niet is uitgesloten. “Het temperen van de inflatie zal gepaard gaan met een tragere groei van bbp, omzet en winst. Dat alles is slecht voor de aandelen”, aldus de strateeg.

Intussen noteert de techindex Nasdaq al 20 procent lager tegenover het hoogtepunt in het najaar van 2021. De S&P500 en Dow Jones moeten respectievelijk met 7 en 10 procent dalen alvorens er sprake kan zijn van een berenmarkt.

(fjc)

Meer