Bitcoin dondert 8 procent lager na bloedbad op Wall Street

Bitcoin en de rest van de cryptomarkt kleurden donderdagavond bloedrood vanwege de chaos op de NASDAQ-aandelenmarkt.

De Amerikaanse beurzen begonnen donderdag aanvankelijk de handelsdag met enig optimisme na het besluit van de Fed om de belangrijkste rente op te trekken met 50 basispunten. Dat kortstondig enthousiasme sloeg echter later op de dag om in panische angst. Op het moment van schrijven, noteert de waarde van de NASDAQ Composite, een index die de koersontwikkeling alle aandelen op die beurs belichaamt, zo’n 5,5 procent lager.

Bitcoin was een van de slachtoffers van de plotse shift in het beleggerssentiment. De koers van de grootste cryptomunt ter wereld kreeg een opdoffer van meer dan 8 procent te verwerken. Daardoor zakte de marktkapitalisatie van de digitale munt onder de 700 miljard dollar. Op een week tijd is bijna 10 procent van de waarde van Bitcoin verdampt. Nochtans begon donderdag als een stierse dag voor Bitcoin met een bescheiden rally van meer dan 2 procent.

De groeiende correlatie tussen de techaandelen van de NASDAQ en de cryptomarkt werd de afgelopen weken verschillende keren onderstreept door experten. Zo stond het niveau van een 40-daagse correlatie tussen de beurs en Bitcoin afgelopen maand op zijn hoogste niveau ooit. Het feit dat de koersen van tech en Bitcoin steeds meer parallel beginnen te lopen, zou wellicht te maken hebben met het feit dat techbedrijven zich steeds meer gaan bezighouden met crypto.

Meer dan 100 miljard dollar geliquideerd

Ook de markt voor zogenoemde altcoins kreeg stevige klappen te incasseren. Zo daalde de koers van Ether, de hoofdmunt van decentraal systeem Ethereum en tweede meest waardevolle cryptomunt, met bijna 7 procent. Op het moment van schrijven, verloor Ether op een week tijd zo’n 8 procent van zijn totale marktwaarde en noteert die nu aan 328 miljard dollar.

Andere grote cryptomunten zoals cryptomarktmunt BNB (-5,7%), Ripple (-8%), Solana (-9%), Terra (-5%) en Cardano (-6%) werden mee de dieperik in gesleurd. In totaal werd er donderdag al aan meer dan 100 miljard dollar aan cryptoactiva geliquideerd. Op zo’n zes uur tijd zakte de totale marktwaarde van crypto van 1,793 biljoen naar 1,656 biljoen dollar.

(kg)

Meer