Bitcoin en Big Tech gaan almaar hechter hand in hand op de beurs

De koersbewegingen van Bitcoin zijn almaar meer een weerspiegeling van hoe Amerikaanse tech-aandelen schommelen.

De 40-daagse correlatie kwam vrijdag uit op 0,69, wat betekent dat de koersen voor bijna 70 procent in dezelfde richting gaan. De vorige piek (0,66) dateert van begin dit jaar.

Een sterke correlatie wijzigt de strategie van beleggers, want het ondermijnt de stelling dat je met een belegging in Bitcoin in een totaal andere categorie investeert en je je risico’s op de beurs daarmee kan diversifiëren. Of nog: als techaandelen en cryptomunten in tandem omhoog of omlaag gaan, worden beide types beleggingen substituten van elkaar, en geen complementaire investeringen meer.

Tandem

Ook correlaties met andere beursindexen wijzen op bewegingen in tandem. Volgens analisten als Don Kaufman (TheoTrade) is de cryptomarkt los van de algemene marktschommelingen eigenlijk al een jaar of wat relatief rustig, zeker in vergelijking met de enorme klim van het najaar 2020.

De parallelle koersen komen er op een moment waarop grote techbedrijven zich ook bedrijfseconomisch intenser lijken bezig te houden met crypto. De toonaangevende CEO’s Elon Musk (onder meer Tesla) en Jack Dorsey (ex-Twitter) gaan bijvoorbeeld samen Bitcoin delven met zonne-energie.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20