Elon Musk en Jack Dorsey gaan samen Bitcoin delven met zonne-energie

Blockchaintechnologiebedrijf Blockstream en betaalbedrijf Block, voorheen Square, zijn begonnen met de bouw van een Bitcoinmijn in de Amerikaanse staat Texas. De mijn zal worden aangedreven door duurzame innovatietechnologie: zo moet de 12 miljoen dollar kostende installatie volledig draaien op zonne-energie. Er zou daarvoor gebruik gemaakt worden van onder meer een megabatterij van elektrische wagenfabrikant Tesla.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin-mining lag de voorbije jaren onder vuur vanwege het (fossiele) energieverbruik dat met het ‘proof of work’-systeem gepaard gaat. Bij ‘proof of work’ concurreren miners met elkaar om transacties op de blockchain te valideren. Dat doen ze door een lastige wiskundige puzzel op te lossen. Dit vergt computers met veel rekenkracht (in Bitcoin-termen hashrate), en dus enorme hoeveelheden energie. Daarvan is een groot deel momenteel afkomstig van fossiele brandstoffen.

Volgens het zakenmedium CNBC wordt de installatie van stroom voorzien met een 3,8 megawatt (MW) fotovoltaïsche installatie. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een 12 MW/uur accu van Tesla, het type megabatterij dat de elektrische wagenmaker ontwikkelt in z’n gigafactory’s.

Emissievrije energie-infrastructuur

Adam Back, de Britse CEO van Blockstream en een lid van de beruchte “cypherpunk”-crew, vertelde tijdens de Bitcoin Conference in Miami dat de miningfaciliteit is ontworpen als ‘proof of concept’-systeem. Bedoeling is om te onderzoeken of het realiseerbaar is om Bitcoin te delven op 100 procent duurzame energie. Het initiatief moet 30 Petahash bijdragen aan de wereldwijde hashrate van het Bitcoin-netwerk, schrijft Crypto Insiders.

“Mensen discussiëren graag over de verschillende factoren die met Bitcoin-mijnbouw te maken hebben. Wij dachten, laten we het gewoon bewijzen. Maak een open dashboard zodat mensen mee kunnen spelen, misschien kan het andere spelers informeren om mee te doen”, liet Back optekenen.

Het dashboard zal openbaar toegankelijk zijn en real-time statistieken laten zien van de prestaties van het project, inclusief de energieproductie en het totale aantal Bitcoin-munten dat gedolven is. Het bedrijf stipte aan dat een latere versie van het dashboard ook gegevens zal bevatten over de prestaties van de aangewende zonne-energie en opslagtechnologie.

“Dit is een stap om onze stelling te bewijzen dat Bitcoinmijnen emissievrije energie-infrastructuur kunnen financieren en economische groei voor de toekomst kunnen opbouwen”, klonk het nog.

Dorsey en Musk

Opmerkelijk is dat ex-Twitter CEO Jack Dorsey en Tesla-topman Elon Musk, beiden grote voorstanders van crypto in het publieke debat, via dit project voor het eerst indirect gaan samenwerken.

Dorsey is tegenwoordig het gezicht van Block, een betaalbedrijf dat een grote genegenheid koestert voor, je raadde het, blockchaintechnologie. Vorig jaar kondigde Dorsey’s bedrijf nog de bouw van een hardware Bitcoin-wallet aan.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20