Nederland belooft volledige transparantie over wapenleveringen aan Oekraïne

De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren schreef donderdag een brief naar de Tweede Kamer, het parlement. Daarin belooft ze volledig transparant te communiceren over welke middelen het land opstuurt naar Oekraïne. De militaire steun loopt ondertussen op tot 1,2 miljard euro.

Waarom is dit belangrijk?

Enkele landen, waaronder dus ook Nederland, zien volledige transparantie over wapenleveringen als cruciaal om de informatie-oorlog te winnen. Zo kan dit bijdragen aan een draagvlak voor de steun (geen achterkamerpolitiek) en draagt het verder bij aan het maatschappelijk debat. Tegelijk wordt Rusland zo gewaarschuwd wat het kan verwachten in de strijd tegen de Oekraïense strijdkrachten. Andere landen, waaronder België, houden een andere lijn aan: over de exacte wapenleveringen wordt niet gecommuniceerd, net om Rusland niet te veel informatie te geven.

In het nieuws: Nederland publiceert een infografiek met al het geleverde materiaal. Dat oogt op zich al vrij indrukwekkend.

  • Zo staat Nederland in voor de levering van heel wat zwaar materiaal, zoals 196 YPR-765-pantservoertuigen, Fennek-verkenningsvoertuigen en Viking-rupsvoertuigen, bedoeld om soldaten te verplaatsen.
  • Daarnaast neemt Nederland deel aan enkele leveringscoalities. zo staat het samen met de Verenigde Staten in voor de modernisering van 90 Tsjechische T-72-tanks (elk 45 stuks). Met Duitsland en Denemarken wordt samengewerkt om 100 Leopard 1-tanks uit eigen voorraden of van privébedrijven op te lappen en te leveren.
  • Ook kreeg Oekraïne al acht PzH2000-houwitsers cadeau, en enkele mortieren. De twee Patriot-luchtafweersystemen die Den Haag beloofde moeten nog worden geleverd. Oekraïense soldaten volgen nu een opleiding in de VS om met de toestellen te leren werken.
  • Naast de zware voertuigen levert Nederland ook heel wat ander materiaal, waaronder drones, luchtdoelkanonnen, raketten en wapens en munitie voor de infanterie. De Oekraïners kregen ook enkele bruggen, die gebruikt kunnen worden om rivieren of diepe greppels te overbruggen.
  • Naar de toekomst toe mag Oekraïne zich ook opmaken voor de komst van twee Nederlandse mijnenjagers. Het land gaat zijn vloot moderniseren tegen 2024, dus de oude schepen kunnen uit dienst. België beschikt over dezelfde schepen, maar gaat niet over tot levering. Wel zal het assisteren bij de opleiding van Oekraïense mariniers en het onderhoud van de schepen.

Ook nog: Niet enkel aanvalswapens vonden hun weg naar Kyiv, ook heel wat beschermings- en ondersteunend materiaal vertrok al uit Nederland.

  • Zo leverde Den Haag ook al tien veldhospitalen, 300 tenten, meer dan 440 vrachtwagens, ziekenwagens of personenwagens. De soldaten kregen ook heel wat Nederlandse helmen, uniformen en beschermingsvesten. Om mijnen onschadelijk te maken werden Oekraïners uitgerust met ontmijningskits, en verschillende zware mijnruimingsvoertuigen.
  • Minstens zo belangrijk als het geleverde materieel zelf is brandstof, zowel voor de voertuigen als de soldaten.
  • Last but not least neemt Nederland ook deel aan verschillende trainingsprogramma’s voor Oekraïense soldaten. In het kader van EUMAM, een door Europa opgezette missie, worden 15.000 Oekraïners opgeleid. Zo’n 12.000 krijgen een basisopleiding, 3.000 soldaten krijgen een specifieke missie als ontmijner, scherpschutter of in andere disciplines.

(fjc)

Meer