Oekraïne kan binnenkort ook op Nederlandse Patriot-systemen rekenen om Russische raketten neer te halen

Een gesprek tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden heeft wat opgeleverd voor Oekraïne. Nederland zal een Patriot-luchtafweersysteem leveren aan het land in oorlog. Ook Duitsland en de VS zelf beloofden de raketsystemen al.

Waarom is dit belangrijk?

Patriot-raketsystemen worden bij de beste luchtafweersystemen ter wereld gerekend. Oekraïne kan de systemen goed gebruiken om Russische raketten neer te halen. Vooral de PAC-3, de modernere update van de systemen, zijn nu broodnodig: dit systeem is bijna het enige dat Kh-22-raketten kan neerhalen. Eén zo'n raket werd door Rusland afgeschoten op een appartementscomplex in Dnipro. Daarbij vielen al 45 doden.

In het nieuws: Een Nederlands Patriot-systeem wordt naar Oekraïne verscheept.

  • De Nederlandse premier Mark Rutte werkt al een tijdje aan het plan. Hij belde nog met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die eerder ook al eenzelfde systeem leverde. Dinsdag ging Rutte langs op het Witte Huis, waar hij met president Biden sprak. In het gesprek kwamen de wapenleveringen ook aan bod, en Rutte beloofde een Patriot-systeem te gaan leveren.
  • Rutte belde ondertussen ook al met de Oekraïense pr
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer