Helpt Duitsland Oekraïne uit de nood met Patriot-luchtafweer?

Duitsland lijkt enkele Patriot-raketsystemen te gaan doneren aan Oekraïne, waarmee het Russische raketten en drones uit de lucht kan schieten. Ook Polen speelt een belangrijke rol.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne heeft dringend extra luchtafweer nodig. Rusland blijft de Oekraïense energievoorziening aanvallen met raketten en zelfmoorddrones, en hoewel Oekraïne met luchtafweergeschut en interceptorraketten erin slaagt het meerendeel uit de lucht te schieten, treffen toch heel wat raketten raak. Extra luchtafweer lijkt key om de winter te kunnen overleven.

De essentie: Duitsland overweegt om Patriot-systemen te leveren, de deal moet echter nog afgeklopt worden.

  • De Patriots, die met behulp van een bijzonder goede radar en interceptorraketten projectielen uit de lucht schieten, waren oorspronkelijk bedoeld voor Polen. Dat land riep de hulp in van de NAVO-bondgenoten, na de raketinslag in het oosten waarbij twee burgers stierven.
  • Polen stelde echter aan Duitsland voor de toestellen in Oekraïne te stationeren. Hoewel het incident in Polen werd veroorzaakt door een verdwaalde Oekraïense raket, wordt Rusland toch als schuldige bestempeld: zonder invasie zou Oekraïne geen luchtafweerraketten moeten afvuren.
  • Oorspronkelijk was Duitsland gekant tegen het idee; Oekraïense soldaten moeten lang training krijgen om de systemen te gebruiken, en het wou eerst goedkeuring van de NAVO om de Patriots te mogen leveren. Ze vertrekken ten slotte naar een land dat (nog) geen NAVO-lid is.
  • NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg kreeg die vraag, maar kaatste de bal terug: “NAVO-lidstaten mogen zelf bepalen wat ze met het eigen materiaal doen”.
Een Patriot-raketsysteem van het Duitse leger. (Photo by Michele Tantussi/Getty Images)

De gevolgen van de beslissing: Als Oekraïne de Patriots krijgt en ze ook goed kan gebruiken, wordt de Russische dreiging zo goed als teniet gedaan.

  • Een doorbraak aan het front lijkt Rusland niet te mogen verwachten: de eigen soldaten lijden gigantische verliezen, en zijn absoluut niet gewapend tegen de winterkou. Om de aandacht van die dramatische situatie af te leiden, en tegelijk de Oekraïense moraal te kraken, worden raketbarrages afgeschoten op Oekraïense steden en energieinfrastructuur, met blackouts tot gevolg.
  • Een lichtpuntje: de Russische raketvoorraden slinken. Vooral de hoogtechnologische raketten, die vanop verre afstand worden afgevuurd en met behulp van gps richting hun doel koersen, raken echt op. Tegelijk slaagt Oekraïne erin het merendeel van de raketten uit de lucht te halen. Als het de resterende ook nog weet neer te schieten, valt ook die Russische dreiging stilaan weg.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.