België voert steun aan Oekraïne op: 50 tot 100 militairen voor trainingsmissie, en misschien zelfs pantservoertuigen

Ludivine Dedonder (PS), de minister van Defensie, heeft de Belgische deelname aan de EU-trainingsmissie voor Oekraïense soldaten opgevoerd. Daarnaast wordt de levering van Lynx-pantservoertuigen in de nabije toekomst niet uitgesloten.

Waarom is dit belangrijk?

Als er gekeken wordt naar het lijstje van landen die steun boden aan Oekraïne, bengelt België ergens onderaan. De afgelopen decennia werd fors bespaard op Defensie, waardoor het leger zelf weinig middelen op voorraad heeft om te doneren, zonder daarbij zelf in de problemen te raken.

In het nieuws: België belooft 50 tot 100 militairen voor EUMAM, de Europese trainingsmissie om Oekraïense soldaten op te leiden.

  • In oktober besliste de Europese Unie een trainingsmissie op poten te zetten om zo’n 15.000 Oekraïense soldaten op te leiden. Oorspronkelijk werd de koek gedeeld door Polen en Duitsland. Polen zal 12.000 soldaten een basistraining geven, en huist ook het hoofdkwartier voor de missie in Rzeszow, vlakbij de grens met Oekraïne.
  • De overige 3.000 soldaten
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer