Nederland lanceert woensdagmiddag zijn eerste militaire satelliet in een baan om de aarde. De bedoeling is om met de nanosatelliet de communicatie- en observatiemogelijkheden van onze noorderburen te verbeteren, en hen tegelijkertijd minder afhankelijk te maken van andere landen.
Virgin Orbit, het bedrijf van zakenman Richard Branson, lanceert de zogenoemde Brik II, die net iets groter is dan een pak melk, vandaag naar de ruimte vanuit de Mojavewoestijn in Californië. De satelliet, ontworpen door de Delftse Innovative Solutions in Space, is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Defensie, Nederlandse bedrijven en kennisinstituten.
“De ruimte wordt steeds belangrijker en satellieten spelen daarin een belangrijke rol door de manier waarop we tegenwoordig communiceren. Dit is voor Defensie niet anders”, verklaart de Nederlandse luchtmacht. Uiteindelijk moet de Brik II minimaal drie jaar in de ruimte blijven zweven. Binnen tien jaar keert de satelliet terug in de atmosfeer van de aarde, waar die zal opbranden.
“Nanosatellieten zijn goedkoper dan hun traditionele grote broers, maar hebben een kleinere capaciteit. Je hebt er dus meerdere nodig, maar tegelijkertijd verkleint dit de kwetsbaarheid van het systeem als geheel”, liet het Nederlandse ministerie van Defensie eerder dit jaar weten. “Een belangrijk doel van de Brik II is om aan te tonen dat nano-satellieten relevant kunnen zijn voor (militaire) communicatie- en informatietoepassingen.”
Militarisering van de ruimte
In de vorig jaar gepubliceerde Defensievisie 2035, een vooruitblik op de verwachte rol van de krijgsmacht in de komende vijftien jaar, gaf Nederland toe dat het nog geen antwoord had op de militarisering van nieuwe domeinen als de ruimte. “Naast dreigingen op land, op zee, en in de lucht hebben we ook te maken met dreigingen in het cyberdomein en groeit het gevaar van militarisering van de ruimte door de inzet van satellieten en anti-satellietcapaciteiten voor militaire doeleinden”, zo valt te lezen in het rapport.
“Tegenstanders die innovatief gebruikmaken van deze nieuwe domeinen lopen momenteel een stapje voor op ons, en dat is gevaarlijk. De wereld blijft ontwikkelen en nieuwe dreigingen (in nieuwe domeinen) zullen op ons af blijven komen. Defensie ontbreekt het innoverend en vernieuwend vermogen om hierin mee te gaan.”
(am)
Bekijk hier de lancering:
Lees verder:
Frankrijk bereidt zich voor op ruimteoorlog
Russische straaljagers plagen Nederlandse fregat urenlang met schijnaanvallen in de Zwarte Zee