Russische straaljagers plagen Nederlandse fregat urenlang met schijnaanvallen in de Zwarte Zee

Russische gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen donderdag “voor onveilige situaties gezorgd” bij een fregat van de Nederlandse marine in de Zwarte Zee. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Defensie.

Het commandofregat Zr.Ms. Evertsen bevond zich ten zuidoosten van de Krim toen Russische straaljagers het schip tussen 15.30 en 20.30 uur lokale tijd herhaaldelijk lastig kwamen vallen. Volgens het ministerie van Defensie waren de vliegtuigen bewapend met bommen en zogenoemde air to surface-raketten, bedoeld om vanuit de lucht op een doelwit af te vuren.

“Ze vlogen gevaarlijk laag en dichtbij over en voerden schijnaanvallen uit”, klinkt het bij de Nederlandse Defensie. “Na de urenlange intimidatiepraktijken, vonden er ook verstoringen plaats van elektronische apparatuur van de Evertsen.”

“Onverantwoord gedrag”

Kapitein-luitenant ter zee George Pastoor van de fregat in kwestie merkt op dat hij in open zee voer en in internationale wateren. “Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties”, zegt Pastoor. “Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. Het was onverantwoord en onveilig gedrag op zee.”

Ook de Nederlandse minister Ank Bijleveld noemt het gedrag van de Russische gevechtsvliegtuigen “onverantwoord” en stelt dat de Zr.Ms. Evertsen “het volste recht heeft” om daar in de Zwarte Zee te varen. “Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kans op ongevallen onnodig vergroot. Nederland zal Rusland hierop aanspreken.”

Waarschuwingsschoten tegen Brits marineschip

De Nederlandse fregat maakt deel uit van de zogenoemde Carrier Strike Group, onder leiding van het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. De Evertsen patrouilleert samen in de Zwarte Zee met de Britse HMS Defender, die afgelopen woensdag ook al werd lastiggevallen door overvliegende Russische gevechtsvliegtuigen

Volgens Moskou had het Britse schip de maritieme grenzen geschonden. Een Russische SU-24-bommenwerper loste daarop enkele namaakbommen op het traject dat het schip zou volgen. Ook loste een patrouilleschip waarschuwingsschoten om de Defender te dwingen de “territoriale wateren” te verlaten. 

Meer