Russische wapens zaaien terreur in Myanmar

Het regent bommen in het noorden van Myanmar. De militaire junta bombardeert de laatste drie weken bolwerken van lokale rebellen en tegenstanders van de militaire coup. De wapens voor dat vuil werkje werden aangeleverd door Rusland.

In het noorden van Myanmar, nabij de Chinese en Thaise grens, houdt zich het Kachin Independence Army schuil. Die militaire groep bestaat uit een zestal opstandige stammen die sinds 1961 vechten met het Myanmarese leger voor hun onafhankelijkheid. Tussen 1994 en 2011 was er wel tijdelijk een vrede van 17 jaar tussen de twee partijen.

Inmiddels is de strijd weer volledig losgebarsten sinds het leger een coup pleegde in het land. Na het brute geweld dat de militaire junta nu dagelijks gebruikt om betogers in de grote steden te onderdrukken, breidt het leger het geweld uit naar de rest van het land. En hiervoor doet het een beroep op Russische wapens.

Ook de regio waar de Karen wonen, wordt gebombardeerd door het leger. De Karen zijn een etnische groep die in Myanmar, Thailand en Laos wonen. Zij eisen eveneens al decennialang meer autonomie van Myanmar. Ook de Karen hebben een eigen militaire tak.

De boodschap is duidelijk: elke vorm van verzet tegen de absolute macht van de legertop in Myanmar zal vermorzeld worden.

China grootste wapenleverancier aan… Myanmarese rebellen

In de regio van de Karen werden twee Russische gevechtsvliegtuigen en helikopters ingezet om terreur te zaaien. Het leger viel gebieden aan nabij dorpen waar duizenden Karen wonen. Een groot deel van hen zijn inmiddels op de vlucht naar buurland Thailand.

Volgens het Karen Peace Support Network werden er zeker negen bommen in de buurt van de dorpen gegooid. Het is niet duidelijk of er slachtoffers onder de burgers vielen.

‘Ze (de militaire junta, red.) willen aantonen dat ze met alles kunnen wegkomen en zomaar doelwitten kunnen bombarderen op plaatsen weer het Karen-volk woont,’ zei een woordvoerder van het Karen National Liberation Army, de militaire tak van de Karen.

Rusland is na China de grootste leveranciers van wapens aan het Myanmarese leger. De Chinezen leveren vreemd genoeg wel meer wapens aan het United Wa State Army, nog een opstandige militaire tak in het verdeelde Myanmar.

(wdm)

Meer