‘Dit is een staatsgreep, midden in Londen’: Ambassade Myanmar in handen van coupplegers

‘Ik ben buitengesloten. Dit is een soort staatsgreep, midden in Londen’, zei Kyaw Zwar Minn, ambassadeur van Myanmar in Londen woensdag. Volgens bronnen heeft een plaatsvervanger, begeleid door Myanmarese militairen, er de leiding overgenomen. Dat schrijft Reuters.

Vier diplomatieke bronnen met kennis van zaken zeiden dat de ‘plaatsvervangende ambassadeur’ Chit Win de leiding van de Myanmarese ambassade in Londen in naam van het leger heeft overgenomen. Win en zijn militair attaché zouden de ambassadeur buiten het gebouw hebben gesloten.

Op straat

De zopas afgezette Myanmarese ambassadeur Minn heeft de afgelopen weken de gelederen van de heersende junta gebroken en opgeroepen tot de vrijlating van de gedetineerde San Suu Kyi.

‘Het is een soort staatsgreep, midden in Londen… je kunt zien dat ze mijn gebouw bezetten’, zei hij. Minn zou de situatie met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bespreken.

Minn sprak met demonstranten op straat, naast de ambassade, waar de politie de wacht hield.

De politie was aanwezig om de openbare orde te garanderen. ‘We zijn ons bewust van een protest buiten de Myanmar-ambassade in Mayfair, Londen. Er zijn geen arrestaties verricht’, zei de Londense politie in een verklaring aan Reuters.

Situatie in België?

Wat is de situatie in de Brusselse ambassade van Myanmar? Daar weten we voorlopig weinig over. De ambassade neemt de telefoon deze voormiddag niet op. Het blijft ook wachten op commentaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De lokale politie in Schaarbeek heeft geen weet van enige bezorgdheid bij de Myanmarese ambassade in Brussel. ‘Mocht er toch iets gebeuren, dan zijn wij de eersten die daarvan op de hoogte zouden zijn’, deelt een medewerker van de politie ons mee via de telefoon.

Meer dan 500 doden

Sinds de coup op 1 februari heeft het leger de macht in Myanmar. De militaire junta nam de leiding van democratisch verkozen Aung San Suu Kyi over en sloot haar op.

Onderdrukking van verzet tegen de coup wordt steeds bloediger. Er velen al meer dan 500 doden onder burgers. Het land raakt nu bijna verwikkeld in een burgeroorlog.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20