Verschuilt Rusland een superwapen in het Noordpoolgebied?

Rusland is in het Arctische gebied een grote militaire aanwezigheid aan het opbouwen en nieuwe wapens aan het testen die geschikt zijn voor het koude klimaat. Volgens de Russen gaat het om een poging om de noordelijke flank van het land beschermen en een nieuwe scheepvaartroute tussen Europa en Azië te verzekeren. Maar volgens het Westen herbergen de Russische bases ook een nieuw superwapen.

Wapenexperts en westerse ambtenaren maken zich openlijk zorgen over een mogelijk nieuw Russisch superwapen dat getest wordt in het Noordpoolgebied. Ook de groeiende militaire aanwezigheid van de Russen in de regio is volgens hen onrustwekkend. Volgens de Russen zelf is er een simpele verklaring voor de recente militaire verplaatsingen: Rusland wil haar noordelijke flank in de Arctische cirkel afdekken en een nieuwe scheepsroute naar Azië verdedigen.

Het Noordpoolgebied is een ingewikkeld lappendeken van territoria die toebehoren aan internationale spelers zoals de Verenigde Staten, Canada, Groenland, Denemarken en uiteraard Rusland. De Russen hebben ongeveer 25 procent van het gebied in handen. Dat het Noordpoolgebied belangrijk was voor de 21ste eeuw, wisten we al. Er liggen in het gebied talloze ongebruikte voorraden van belangrijke grondstoffen zoals ijzer, goud, zilver, koper en zink. Er zouden ook grote reserves van diamanten te vinden zijn.

‘Radioactieve tsunami’s’

Volgens westerse waarnemers zou er een nieuw Russisch ‘superwapen’ worden schuilgehouden in het gebied: de torpedo ‘Poseidon 2M39’. De Russische president Vladimir Poetin zou in februari gevraagd hebben aan zijn defensiekabinet om het nieuwe wapen klaar te stomen voor gebruik.

De 2M39 is een onbemande sluiptorpedo die aangedreven wordt door een kernreactor. Volgens de Russische ontwerpers zou die torpedo langs de kustverdediging van landen kunnen glippen via de oceaanbodem. Het wapen zou radioactieve golven kunnen veroorzaken die hele kustgebieden voor verschillende decennia onbewoonbaar zou maken.

Volgens de Amerikaanse Defensie zou de Poseidontorpedo kuststeden in de Verenigde Staten kunnen ‘overstromen met radioactieve tsunami’s’. Volgens de Noorse geheime dienst is de dreiging van het wapen ‘reëel’ en is de torpedo onderdeel van de nieuwe generatie nucleaire wapens die grootmachten moeten beletten om de directe confrontatie met Rusland aan te gaan.

Satellietbeelden

Het is voor buitenstaanders moeilijk om na te gaan hoeveel van deze informatie klopt. Het kan ook gaan om Russisch spierballengerol, of om westerse excuses om de wapenwedloop in het Noordpoolgebied met de Russen aan te gaan.

CNN kon wel satellietbeelden van technologiebedrijf Maxar voorleggen die de opbouw van Russische militaire bases in het Noordpoolgebied aantonen. Er zouden ondergrondse opslagplaatsen te zien zijn die gebruikt zouden worden voor wapens zoals de Poseidon.

De NAVO bouwde recent ook haar eigen troepenmacht in de regio op, net als het Amerikaanse leger zelf. Er staan verschillende Amerikaanse bommenwerpers klaar op Noorse militaire vliegvelden die vaak missies uitvoeren in de Barentszee. De VS hebben bovendien een eigen sluiponderzeeër, de Seawolf, klaarliggen in de regio, gaf de Amerikaanse overheid vorige zomer nog toe.

Lees ook: Deense inlichtingendienst: ‘Grootmachten dreigen veiligheid noordpoolgebied verder te destabiliseren’

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20