Oorlog tussen Rusland en Oekraïne laait weer op, Amerikaans leger verhoogt Europees dreigingsniveau

De laatste tijd vindt heel wat Russische militaire activiteit plaats op -onder meer- de Krim en in Oost-Oekraïne. De VS beschouwt de dood van vier Oekraïense soldaten vorige week als een schending van het staakt-het-vuren door Moskou. Amerikaans president Joe Biden beloofde eerder Russische president Vladimir Poetin de duimschroeven aan te draaien.

Deze week heeft het Amerikaanse Europese Commando (EUCOM) bekendgemaakt dat het dreigingsniveau in Europa is verhoogd. Dat schrijft CNN. Er is nu sprake van een ‘potentieel dreigende crisis’. Dit is de hoogste alarmstatus.

Eerder deden The New York Times en andere media melding van een ernstige escalatie van de gevechten in Oost-Oekraïne. Het zou de zoveelste schending van het staakt-het-vuren betreffen.

VS sprak met Oekraïne, én Rusland

Amerikaanse topfunctionarissen op het gebied van nationale veiligheid spraken eerder deze week met hun Oekraïense collega’s. Daarnaast heeft de hoogste legergeneraal van de VS woensdag een overleg gehad met zijn Russische ambtgenoot. Van deze conversaties mochten geen details worden vrijgegeven.

“De destabiliserende acties van Rusland ondermijnen de de-escalatie intenties die waren bereikt door [de overeenkomst van vorig jaar],” zei hoofdwoordvoerder John Kirby van het Pentagon woensdag. “Bovendien hebben we ook de Oekraïense militaire rapporten gelezen over Russische troepenbewegingen aan de grenzen van Oekraïne.”

4000 extra Russische troepen

Het rapport van The Times beschreef de levering van nieuw Russisch militair materieel aan de door het Kremlin gesteunde rebellen. Dit werd in de laatste vervolgverklaring van Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov echter gebagatelliseerd. Peskov stelde dat het de Oekraïense kant is die nu ‘provocerende acties onderneemt die tot oorlog kunnen leiden’.

Ook citeerde The Times een Amerikaanse functionaris die schatte dat zo’n 4000 extra Russische troepen langs de Oekraïense grensregio zijn achtergebleven na het einde van de recente militaire oefeningen. Dit is volgens een gepensioneerd generaal van het leger slechts ‘aanmatiging’, bedoeld om de regering-Biden op de proef te stellen.

Obama’s buitenlandbeleid

Analisten merken op dat het buitenlands beleid van Biden ‘griezelig’ veel weg heeft van de Obama-jaren – in 2014 of 2015. Of het nu gaat om de crises in Oekraïne en de Krim, Syrië dat weer in het middelpunt van de belangstelling staat (inclusief de door Biden bevolen luchtaanvallen op dat land in februari), of de groeiende impasse tussen Rusland en de NAVO.

Biden bestempelde Poetin onlangs nog als ‘moordenaar’ en beloofde zijn regime hard aan te pakken. Er zijn recent ‘abnormaal veel‘ Russische gevechtsvliegtuigen onderschept volgens de NAVO. Zouden er binnenkort misschien westerse troepen naar ‘de graanschuur van Europa’ worden uitgestuurd? (wdm)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20