Bidens imago op het spel: nieuwe sancties tegen Rusland?

De Amerikaanse president Joe Biden bereidt sancties voor tegen de controversiële Russisch-Duitse gaspijpleiding Nord Stream 2. Maar zullen die ook bekrachtigd worden?

Nord Stream 2 is een 1.200 kilometer lange gaspijpleiding die Rusland via de Oostzee rechtstreeks met Duitsland zal verbinden. De eigenaar van de pijpleiding is de Russische gasgigant Gazprom.

Diplomatiek delicaat

Wetgevers van zowel de Amerikaanse Democratische als de Republikeinse partij merken op dat de pijpleiding Russische infrastructuur op NAVO-grondgebied zou plaatsen en daardoor een bedreiging zou vormen voor de NAVO-lidstaten.

Nord Stream 2 zou sommige Europese landen afhankelijker maken van Russische energie. 

De diplomatieke situatie is delicaat. De Amerikaanse regering wil het project tegenhouden, maar wil ook de Amerikaanse relatie met Duitsland versterken, dat lobbyt om de aanleg van de pijpleiding onverhinderd door te laten gaan.

Bidens imago zou in Europa schade kunnen oplopen als hij zware sancties oplegt aan een project dat voor meer dan 90 procent voltooid is.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën bevestigde aan Politico dat de Duitse regering ‘in contact is met de Amerikaanse regering over Amerikaanse sancties en sanctiedreigingen met betrekking tot Nord Stream 2’, maar zei dat die gesprekken vertrouwelijk zijn en wilde geen verdere commentaar geven.

‘Niet het moment om kloof met Europa te creëren’

Sommige Amerikaanse senatoren zouden hun bezorgdheid geuit hebben over het verergeren van de spanningen met Duitsland door agressieve sancties over de pijplijn na te streven.

‘Ik denk dat zolang we ons richten op Russische activa, we op veilig terrein zijn’, zei Democratische senator Chris Murphy. ‘Dit is niet het moment om een grotere kloof met Europa te creëren dan absoluut noodzakelijk is.’

De regering-Biden voert ook sancties uit tegen Rusland vanwege een reeks kwalijke activiteiten, waaronder de cyberaanval op Solar Winds en de vervolging door het Kremlin van oppositieleider Alexei Navalny.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20