‘Psychologische oorlogvoering’: Militaire junta Myanmar bespiedt betogers met Chinese drones

Drones van Chinese makelij worden ingezet door de coupplegers in Myanmar om de protesterende bevolking te intimideren en in de gaten te houden. Dat schreef het Britse magazine Jane’s International Defence Review.

De situatie in Myanmar verergert met de dag. Wat begon in februari als een plotse coup in het ‘kleine’ Aziatische land met meer dan 54 miljoen inwoners, is ondertussen ontspoord tot een drama met dagelijks bloedig geweld. Myanmar wordt ondertussen soms al het nieuwe Syrië genoemd, hoewel die titel al enkele jaren wellicht naar Jemen zou moeten gaan.

Het leger loste al vanaf de eerste week van de coup af en toe een schot richting betogers die de vrijheid van gevangengenomen democratische leider Aung San Suu Kyi eisten. Ondertussen is het aantal doden onder de activisten al opgelopen tot boven de 500. Op zaterdag 1 april vielen er maar liefst 141 doden op één dag.

De militaire junta, die de besturing van het land heeft overgenomen, is hopeloos op zoek naar nieuwe manieren om haar woeste bevolking te onderdrukken en de overhand te behouden. Daar hebben ze nu nieuwe speeltjes voor gevonden: Chinese drones die uitermate goed ontworpen zijn voor lange vluchten en observatie. Althans, dat rapporteerde Jane’s International Defence Review, een Brits magazine voor militair nieuws, vorige week woensdag.

‘Psychologische oorlogvoering’

Volgens Jane’s zijn er in de laatste weken verschillende van die drones waargenomen boven groepen betogers. Al in maart werden er vooral in de stad Mandalay zo’n drones gezien. Dat is wellicht geen toeval want in die stad (1,7 miljoen inwoners) braken de eerste zware protesten uit na de militaire coup.

De drones werden door het magazine geïdentificeerd als Chinese CH-3A-drones. Dat zijn drones die uitgerust zijn om visuele inlichtingen te verzamelen en zo op een digitale manier militairen kunnen bijstaan in een oorlog.

Buiten het verzamelen van beelden van betogers en de bewegingen van groepen volgen, dient het inzetten van de drones ook als een vorm van psychologische oorlogvoering. ‘Het is een tactiek die de bevolking angst moet inboezemen’, stond er in het magazine te lezen.

‘Voor de junta kunnen zo’n psychologische wapens bijzonder effectief zijn en een groot voordeel bieden in het bedwelmen van een opstandige bevolking die elke dag harder tekeer lijkt te gaan tegen de coupplegers’, oppert Jane’s.

(lb)

Lees ook:

Meer