Drones niet goedkoper dan ‘gewone’ oorlogvoering

Drones zijn lang in de markt gezet als de efficiëntste manier van oorlog voeren vanuit de lucht. Het idee was dat op afstand bestuurde vliegtuigjes personeelskosten drukken (geen bemanning is ‘penny wise’). Een nieuw verslag van de Amerikaanse denktank Centre for Strategic and International Studies (CSIS) betoogt echter het tegendeel. Volgens CSIS maken drones andere, onverwachte personeelskosten die aanvankelijke besparingen tenietdoen.

Het CSIS, waar onder meer Henry Kissinger deel van uitmaakt, becijferde dat drones vooral door hun lange vlieguren hoge kosten maken. Zo vliegt een Amerikaanse Global Hawks surveillance-drone jaarlijks gemiddeld 1400 uur. Dat is gelijk aan twee volle maanden in de lucht (overigens kunnen de kosten oplopen tot 15.000 dollar per uur). De Lockheed U-2, een verkenningsvliegtuig uit de Koude Oorlog dat nog steeds dienstdoet, hangt minder dan de helft van die tijd in de lucht. Amerikaanse ISR-drones vliegen zes keer zoveel uur als de uren van alle bemande ISR-vliegtuigen samen.

Geen artificiële intelligentie

In een andere recente studie, nu van de RAND Corporation, bleek dat drones in de oorlog tegen IS wel degelijk bepaalde personeelskosten uitspaarden. Door de videobeelden van de drones was er geen voetvolk nodig om luchtaanvallen te dirigeren. Maar zo ontstond een ander, budget-vretend euvel. De videobeelden leverden veel data op die moest worden geanalyseerd. En voor diepgaande analyse is menselijk personeel vereist, want hier schiet artificiële intelligentie nog steeds tekort. Dus: nuloperatie.

Top Gun

Om u een idee te geven van de bedragen: het gevechtsvliegtuig dat Tom Cruise in de eerste Top Gun film bestuurde, de F14 Tomcat, kostte in het echt iets meer dan 50 miljoen dollar. De machine waarmee hij racet in sequel ‘Top Gun: Maverick’ (die overigens dit jaar uitkomt), de F/A-18E Super Hornet, ongeveer 60 miljoen dollar. En mocht hij in geriatrische gedaante nog steeds marine-vliegenier Maverick willen spelen om de trilogie te vervolledigen, zou hij met een F-35C kunnen vliegen die meer dan 90 miljoen dollar kost. Een standaard surveillance drone daarentegen kost 300.000 dollar, maar er zijn ook luxepaardjes.

Sinds de terreuraanslagen van 9/11 heeft de VS massaal luchtaanvallen met drones uitgevoerd. Onder meer Iraans generaal Soleimani legde daarbij het loodje, naast talloze burgerslachtoffers.

Lees ook:

(jvdh)

Meer