China onthult militaire microdrone die uitblinkt in spionage

De microdrone werd voor het eerst getoond op de wapenshow van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Het lichte toestel werd geproduceerd door Huaqing Innovation, een techbedrijf in Shenzhen.

Het kleine onbemande vliegtuig heet in het Mandarijn de Fengniao, ofwel de kolibrie. Dat is geen slechte naam voor een drone die maar 17 centimeter lang is en amper 35 gram weegt. Minder schattig zijn de vooropgestelde taken van het toestelletje. De Fengniao is ontworpen om toezicht te houden op openbare ruimten en gevaarlijke chemische buizen te controleren.

De drone werd vorige week voor de eerste week getoond op de International Defence Exhibition and Conference, een grote wapenshow met internationaal prestige in Abu Dhabi. Volgens de Chinese ontwikkelaar, Huaqing Innovation uit het tech-walhalla Shenzhen, kan de drone beelden van hoge resolutie en video’s versturen over een afstand van meer dan twee kilometer.

Beter dan de Amerikaanse versie?

De enige drone die ooit dezelfde prestaties kon leveren was de Black Hornet Nano. Die drone wordt al sinds 2012 gebruikt door het leger van de Verenigde Staten.

De Black Hornet werd ontworpen door het Noorse bedrijf Prox Dynamics en is nog steeds kleiner én lichter dan de Fengniao. Zo’n Noorse drone is zo’n 10 centimeter lang en weegt 18 gram. De Chinese drone doet het voor de rest wel een pak beter. De Black Hornet moet het bijvoorbeeld stellen met een maximumbereik van 400 meter.

Beide drones kunnen wel ongeveer 25 minuten lang blijven vliegen. De batterij van de Black Hornet moet wel aan de grond worden weer opgeladen worden. De Chinese drone laat het toe om een verse batterij te plaatsen. Het is dezelfde technologie die de populaire drones van Da Jiang Innovations (DJI) ook gebruiken. DJI is dat ander dronebedrijf uit Shenzhen dat de laatste jaren de dronemarkt veroverde.

Zwerm van 16 drones

De nieuwe militaire drone beschikt ook over lasersensoren langs vier zijden die ervoor zorgen dat het vliegtuigje nooit botst. Ook opvallend: de drone kan via mobiele data verbonden worden met zestien andere drones van hetzelfde type om een echte zwerm te vormen. Deze zwerm kan bestuurd worden met een smartphone vanop afstanden tot wel twee kilometer.

Het is niet duidelijk of het Chinese leger de drone zal aankopen, maar enkele Arabische landen toonden op het evenement naar verluidt wel grote interesse. De Black Hornet Nano wordt op dit moment ook gebruikt door militairen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Australië, Turkije, Noorwegen, Nederland en India.

Lees ook:

Omslagfoto door Muhammet Umut Aksoy.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20