Drones zullen 30 procent van alle pakketjes leveren tegen 2040

De voordelen van drones op vlak van mobiliteit en kosten zullen de wereld van pakketbezorging grondig op hun kop zetten. Tegen 2040 zullen een derde van alle pakketjes aan de deur geleverd worden door een onbemande drone.

In 2019 stelde Amazon haar eerste leveringsdrone voor aan het publiek op een conferentie voor automatisatie in Las Vegas. Amazon was al jaren aan het werk om drones in te zetten voor het leveren van pakketten. De drone kon toen al bestellingen tot 2,5 kilogram over een afstand van 10 kilometer transporteren. Met sensoren en AI kon de drone ook bewegende obstakels ontwijken.

Amazon wilde met de toestellen leveringen van het magazijn naar de klant binnen de 30 minuten afronden. In september 2020 kregen Amazon, Wing (het droneleveringsproject van Alphabet) en UPS toestemming van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om pakketjes via de lucht te gaan leveren. Amazon Prime Air mag dus officieel van de grond gaan.

Groter bereik, lagere kosten

Volgens de Britse consultant L.E.K. Consulting zijn de voordelen van drones zo groot dat ze tegen 2040 al 30 procent van alle leveringen zullen overnemen. Drones hebben in vogelvlucht sneller toegang tot locaties en vereisen een bijzonder lage kost.

Volgens de consultant zullen drones de traditionele levering via trucks voorlopig nog niet helemaal vervangen. Trucks zullen vermoedelijk de grote leveringen in bulk moeten blijven aanvoeren in combinatie met kleine leveringen via de lucht om opstopping te vermijden.

Nog wat obstakels

Naast de belangstelling van Amazon en Alphabet kijken ook andere leveranciers met groeiende aandacht naar drones. De Chinese e-commercespeler JD.com Inc. onderzoekt naar verluidt ook de optie om op grote schaal te leveren via drones. Tijdens de pandemie kregen drones ook verschillende nieuwe functies die de toestellen nog extra rendement kunnen opleveren. Ze werden tijdens lockdowns ingezet als ontsmetters, waakhonden en dragers van bloedmonsters. Alphabet wou ze deze maand ook inzetten in de Verenigde Staten om de brandweer bij te staan.

Hoewel drones ongetwijfeld veel voordelen bieden, hangt hun succes af van hoeveel kosten ze exact kunnen drukken en hoe gemakkelijk bedrijven de overstap naar de lucht zullen kunnen maken. Er zijn ook nog verschillende legale obstakels zoals de privacywetgeving en ingewikkelde luchtverkeersregels die de introductie van de leveringsdrone in Europa kunnen vertragen. Het blijft nog maar de vraag of mensen de vliegende koeriers boven hun huis zullen dulden.

Omslagfoto door Routexl.

Meer