Drones moeten Denemarken helpen om Groenland te beschermen

Denemarken gaat zijn militaire activiteit in het noordpoolgebied aanzienlijk versterken. Dat heeft de Deense regering beslist. Er wordt voor het plan een bedrag van 1,5 miljard Deense kronen (200 miljoen euro) vrijgemaakt. Dat geld zal onder meer worden ingezet voor de aanschaf van drones met een grote actieradius en nieuwe radarinstallaties die op de Faeröer zullen worden geïnstalleerd.

De maatregelen moet een beter toezicht op Groenland, een semi-autonoom onderdeel van het Koninkrijk Denemarken, mogelijk maken.

Toegankelijk

Door de klimaatverandering wordt het noordpoolgebied meer toegankelijk en dat doet ook de interesse van de grote mogendheden voor onder meer Groenland toenemen. Een sterkere controle op het gebied is volgens de Deense overheid dan ook aangewezen.

Door het smelten van de ijskap gaan in het noordpoolgebied nieuwe maritieme routes open. Dat kan economisch en militair nieuwe opportuniteiten bieden. Bovendien omvat het gebied tevens grote voorraden waardevolle grondstoffen. Grote mogendheden zoals Rusland en China tonen dan ook een toenemende interesse van het gebied en lijken zich in de regio steeds assertiever te gedragen.

Ook Groenland beschikt over een grote natuurlijke rijkdom. Denemarken beseft dan ook dat een sterkere controle op de activiteit in het gebied aangewezen is. De Verenigde Staten hebben de voorbije jaren trouwens eveneens een grotere aandacht voor het noordpoolgebied en Groenland laten blijken. Twee jaar geleden stelde Donald Trump, toenmalig president van de Verenigde Staten, zelfs voor om Groenland van Denemarken over te kopen.

Bedreigingen

De Scandinavische landen hebben steeds gepoogd om de politieke en militaire spanning in het noordpoolgebied onder controle te houden, maar dat lijkt steeds moeilijker te worden. ‘We hebben een toename gezien van buitenlandse activiteiten in het noordpoolgebied en de Noord-Atlantische Oceaan,’ benadrukt Trine Bramsen, Deens minister van Defensie.

‘We hebben een betere bewaking en aanwezigheid in de regio nodig. Deze inspanningen hebben niet de bedoeling om conflicten te laten escaleren, maar zijn nodig omdat de bedreigingen ernstig moeten worden genomen.’

Denemarken heeft momenteel een vloot van vier schepen, vier helikopters en één vliegtuig ter beschikking om het uitgestrekte gebied te bewaken. Dat arsenaal wordt niet alleen ingezet om de Deense soevereiniteit in het gebied te bewaken, maar wordt ook gebruikt voor inspecties in de visserij en reddingsoperaties. Voor patrouilles in het afgelegen noordoostelijke deel van het gebied kan het Deense leger verder terugvallen op zes sleden, getrokken door tachtig honden.

Een gedeelte van het nieuwe budget zal worden gebruikt voor de renovatie van de landingsbaan op de luchthaven van Kangerlussuaq op Groenland, die door de Deense strijdkrachten wordt gebruikt. De landingsbaan is door de klimaatverandering zwaar beschadigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20