Autonome drone kan magazijnvoorraad tellen via 5G

Het Groningse techbedrijf Arox Smart Technologies werkt aan technologie die goederen op pallets in magazijnen zelfstandig kan tellen. Met behulp van een 5G-verbinding kan de drone zelfstandig vliegen en tellen.

In veel magazijnen wordt de voorraad nu nog handmatig geteld. Dat is een “arbeidsintensief en duur proces”, zegt Arno Bruining van Arox. Al snel keek het bedrijf naar drones om dat slimmer aan te pakken. Om zo’n apparaat autonoom te laten vliegen en tegelijkertijd producten te tellen, is echter veel rekenkracht nodig. Dat betekent dat er ook meer hardware nodig is, wat de drone weer groter, zwaarder en duurder maakt. Daarom besloot het bedrijf van “edge computing” gebruik te maken via 5G.

Edge computing houdt in dat de verwerking van de data plaatsvindt op een met het mobiele netwerk verbonden computer. De drones hoeven de data alleen maar door te sturen, waardoor er kleinere en goedkopere apparaten ingezet kunnen worden. Volgens Arox zijn 4G- of wifiverbindingen hier niet voor geschikt. Het voordeel van 5G zou bovendien zijn dat de infrastructuur van een bedrijf niet aangepast hoeft te worden voor de technologie.

Pilot

Momenteel wordt de technologie in een pilotomgeving getest. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een netwerk op de 3,5 Ghz-testlicentie van 5Groningen, een proeftuin waarin bedrijven, overheid, onderwijs en wetenschap samenwerken. Zowel in Nederland als in het buitenland zou een aantal grote bedrijven al interesse tonen in de automatische telling via drones.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20