‘Bloedbad dreigt in Myanmar’ volgens VN-gezant

Tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad woensdag vertelde VN-gezant Christine Schraner Burgener dat ‘een bloedbad dreigt’ in Myanmar. Het hardvochtige optreden van het leger tegen betogers gaf aanleiding tot deze voorspelling. De krijgsmacht die op 1 februari de macht greep in het Zuidoost-Aziatische land zou niet in staat zijn om de natie te besturen.

Burgener waarschuwde in The Jakarta Post dat de situatie ter plaatse alleen maar zou verergeren.

‘Overweeg alle beschikbare instrumenten om collectief op te treden en te doen wat juist is. Dit is wat de bevolking van Myanmar verdient. En wat een multidimensionale catastrofe in het hart van Azië kan voorkomen’, zei zij. Verder moet de raad ‘mogelijk belangrijke acties’ overwegen om de loop der gebeurtenissen te keren.

Groot-Brittannië

Het was Groot-Brittannië dat de bijeenkomst bij de VN in New York had verzocht, als reactie op het verergerende geweld in Myanmar. Ten minste 521 burgers zijn gedood bij protesten tegen de staatsgreep. Daarvan vielen er 141 doden op zaterdag, de bloedigste dag van de onrust (aldus de Bijstandsvereniging voor Politieke Gevangenen).

Er zijn ook gevechten uitgebroken tussen het leger en opstandelingen van etnische minderheden in grensgebieden. Inwoners die de onrust ontvluchten zoeken veiligheid in de buurlanden.

‘Deze gewelddadige acties van het leger zijn volstrekt onaanvaardbaar en vereisen een krachtige boodschap van de internationale gemeenschap’, zei de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Barbara Woodward, in een virtuele persbriefing na de zitting van de Raad.

De Veiligheidsraad ‘moet zijn rol spelen’ bij een internationale reactie, voegde zij eraan toe.

Geen staatsgreep volgens Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad heeft tot dusver twee verklaringen afgelegd waarin het geweld tegen de demonstranten wordt veroordeeld. De machtsovername door het leger werd echter niet als staatsgreep betiteld.

Evenmin wordt gedreigd met concrete verdere maatregelen, omdat China, Rusland, India en Vietnam tegen zijn. Zo zei Zhang Jun, de Chinese VN-ambassadeur, tijdens de zitting dat China met ‘alle partijen’ in Myanmar samenwerkt om de spanningen te verminderen.

‘Eenzijdige druk en oproepen tot sancties of andere dwangmaatregelen zullen de spanning en confrontatie alleen maar doen toenemen en de situatie verder compliceren, wat geenszins constructief is’, aldus nog Zhang Jun.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20