Repressie in Myanmar bereikt nieuw dieptepunt: 38 doden en 6 journalisten achter tralies

‘We zijn verafschuwd en onthutst tegenover het harde optreden tegen demonstranten’, zegt de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price aan persagentschap Reuters.

Na de staatsgreep door het leger van Myanmar op 1 februari, worden protesten steeds bloediger. Afgelopen zondag vielen er 18 doden onder betogers. Ordetroepen doodden woensdag minstens 38 demonstranten. Zes journalisten werden opgepakt.

‘Schending van de openbare orde’

Thein Zaw, 32, een Myanmarese journalist voor het Amerikaanse persagentschap Associated Press, behoorde tot de zes journalisten die tijdens de protesten werden vastgehouden. Volgens hun advocaat worden ze beschuldigd van het schenden van de wet op de openbare orde.

Journalist Thein Zaw (AP) wordt opgepakt door ordetroepen in Myanmar – video: Associated Press

De journalisten werden opgepakt terwijl ze verslag deden van demonstraties tegen de militaire staatsgreep in het land. De Verenigde Staten vroegen woensdag aan militaire autoriteiten in Myanmar om Zaw vrij te laten.

‘Wij zijn zeer bezorgd over de toenemende aanvallen op en arrestaties van journalisten’, zegt woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price. Hij roept het leger op om de repressie te stoppen. ‘Maak een einde aan de intimidatie en het lastigvallen van de media en anderen die ten onrechte worden vastgehouden, louter omdat ze hun werk doen.’

China en Rusland zwijgen stil

Price zei dat de Verenigde Staten, die al sancties hebben opgelegd aan de leiders van de coup en aan enkele militaire bedrijven, verdere beleidsmaatregelen overwegen om het leger van Myanmar ter verantwoording te roepen. Hij hoopt ook op een internationale reactie.

‘We roepen alle landen op met één stem te spreken om het brute geweld van het Myanmarese leger tegen zijn eigen bevolking te veroordelen en te bevorderen dat het leger verantwoording aflegt voor zijn daden, die hebben geleid tot het verlies van levens aan zoveel mensen in Myanmar’, aldus Price.

Franse President Emanuel Macron heeft al opgeroepen op de repressie onmiddellijk te stoppen. Peking en Moskou veroordelen de staatsgreep en het geweld in Myanmar voorlopig niet. (jvdh)

Lees ook:

Meer