Myanmar beleeft dodelijkste protestdag tot nu toe: 18 doden door politiegeweld

Het geweld in Myanmar blijft genadeloos aanhouden. Al een maand lang komen betogers bijna elke dag op straat tegen de militaire coup die eerder in februari gepleegd werd. Daarbij vielen vandaag al zeker 18 doden onder de betogers.

Het militaire regime dat de macht in Myanmar greep is vastberaden om niet toe te geven aan de wil van haar bevolking. Die eisen de vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi die momenteel opgesloten zit en drie jaar cel riskeert.

De betogers werden de voorbije weken al meerdere malen hard aangepakt door de Myanmarese politie en het leger. Daarbij werden bijvoorbeeld vaak verdovingsgranaten en traangas ingezet. De betogers riskeren ook bijzonder zware celstraffen. De laatste weken schiet de politie ook steeds vaker met scherp om de betogers uit elkaar te slaan. Daarbij kwamen vandaag dus al zeker 18 mensen om.

Stad Yangon is decor voor geweld

Het geweld brak vandaag voornamelijk uit in de grootstad Yangon. Daar vielen ook tientallen gewonden onder de betogers. De stad heeft zo’n 6 miljoen inwoners. Volgens bronnen van Hongkongse media waren sommige betogers in de stad in het hoofd en de borstkas getroffen door kogels.

‘De politie en het leger blijft vreedzame protesten aanvallen met dodelijke wapens en disproportionele kracht. We krijgen deze informatie via betrouwbare bronnen binnen het land. Er zijn vandaag minstens 18 mensen overleden en 30 gewonden geteld,’ zei het Centrum voor Mensenrechten van de Verenigde Naties zondag.

Einde van een Aziatische democratie?

Het is onduidelijk hoe lang de chaos in Myanmar nog zal aanhouden. Het leger maakte met de militaire coup wellicht een vroegtijdig einde aan de piepjonge Aziatische democratie. De Verenigde Staten legden eerder deze maand al sancties op aan het land die haar kleine, bloeiende economie in een regelrechte crisis stortte.

Aung San Suu Kyi en haar partij waren in november de grote winnaars van de laatste Myanmarese verkiezingen. Volgens de legertop van het land maakte die partij zich echter schuldig aan fraude.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20