Aandelen van bedrijven Myanmar in vrije val na militaire coup

Myanmarese bedrijven moeten met lede ogen toekijken hoe hun beurswaarde de diepte induikt. De beurs ging er vandaag weer open na een schorsing van twee dagen die volgde op een militaire coup in het land.

De onrust op de markt begon maandag na de militaire staatsgreep op de regering van Aung San Suu Kyi. Investeerders waren bezorgd over de mogelijkheid dat de Verenigde Staten en de Europese Unie het land sancties zouden opleggen. Dergelijke sancties werden in het verleden al opgelegd aan landen zoals Iran en Rusland. Ze halen snel de wind uit buitenlandse investeringen en zorgen voor vertragingen van de economische groei.

Vandaag ging de aandelenmarkt van Yangon terug open en boekte die onmiddellijk een massale keldering van vrijwel alle Myanmarese aandelen. De Myanpix, een toonaangevend aandeel dat de beurs van Yangon gebruikt als metewand, zakte met maar liefst 26.47 punten of 6 procent. Het is de eerste keer dat de beurs in Myanmar zo’n grote klappen kreeg sinds 2017.

Platgelegd door het leger

De beurs werd maandag en dinsdag platgelegd. Op een veilige manier gegevens overdragen naar andere financiële markten was toen eenvoudigweg niet mogelijk. Het leger verstoorde ook alle uitgaande communicatie tijdens de coup. Tegen dinsdagavond werden de lijnen terug opengesteld.

De brute storing schrikte heel wat investeerders af. Amata Corporation, de grootste vastgoedmakelaar van Thailand, slikte een investering van meer dan 800.000 euro terug in. Die ging normaal gezien naar een bouwproject net buiten Yangon, in het zuiden van het land. Extra pijnlijk voor de Myanmarezen want Amata was al begonnen met het opzetten van de bouwprojecten.

De president van de Verenigde Staten, Joe Biden, waarschuwde het land dat sancties op de tafel zullen liggen in het Witte Huis. Het is echter niet duidelijk of het zo ver zal komen. Sancties zouden namelijk de ontwikkelingshulp en Amerikaanse investeringen in het land kunnen raken.

Piepjonge markt

Het is een zware klap voor de relatief nieuwe beurs, die pas opgericht werd in 2016 en maar zes genoteerde bedrijven telt. Het bedrijf dat de meeste verliezen incasseerde was Thilawa SEZ Holdings, waar de aandelen zakten met zo’n 10,3 procent. De markt van Myanmar is ongeveer duizend keer zo klein als die van buurland Thailand.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20