Staatsgreep Myanmar: 7 opmerkelijke gebeurtenissen van afgelopen week

Op 1 februari greep het leger de macht in Myanmar. Regeringsleider Aung San Suu Kyi werd opgepakt en gevangengezet. Betogingen worden hardhandig de kop in gedrukt. De escalatie van geweld in het land lijkt niet te stoppen.

We sommen voor u zeven belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen week in Myanmar op.

1. Australië stopt militaire samenwerking met Myanmar

Afgelopen zondag schorte Australië zijn samenwerkingsprogramma met Myanmar op gebied van defensie op, zei Australisch minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne.

Australië zal ook onmiddellijk humanitaire hulp bieden aan Rohingya’s en andere etnische minderheden, zei Payne in een verklaring.

Honderden mensen verzamelden zich vorig weekend in Sydney, de grootste stad van Australië, om er bij de Australische regering op aan te dringen een krachtig standpunt in te nemen tegen de staatsgreep.

Australisch minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne: ‘Australië zal onmiddellijk humanitaire hulp bieden aan Rohingya’s en andere etnische minderheden’ – foto: The Yomiuri Shimbun via AP Images, Isopix

2. China roept op tot kalmte

Hoewel China aanvankelijk niet veel te zeggen had over de staatsgreep in Myanmar, roept het land deze week toch op tot kalmte.

China dringt aan bij de militaire junta van Myanmar omeen einde te maken aan het bloedvergieten en de situatie in het land zo snel mogelijk te verlichten.

‘Hoe de situatie zich ook ontwikkelt, China zal niet aarzelen om de betrekkingen met Myanmar te bevorderen en zal de koers van bevordering van vriendschap en samenwerking niet wijzigen’, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Wang zei dat de onmiddellijke prioriteit is om ‘verder bloedvergieten en conflict te beëindigen en de situatie zo snel mogelijk te verlichten en af te koelen’.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken noemde Myanmar en China ‘pauk-phaw’ (broers en zussen van dezelfde moeder) broers die verbonden zijn door dezelfde bergen en rivieren en een gemeenschap vormen met een ‘gedeelde toekomst door dik en dun’.

Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en Myanmarees regeringsleider Aung San Suu Kyi – foto: Myanmar President Office via AP, Isopix

3. Myanmarese veiligheidstroepen doen inval in media hoofdkwartier

Soldaten en politie van Myanmar hebben maandag een inval gedaan in de kantoren van een lokaal media-agentschap in Yangon. De heersende junta treed steeds harder op tegen alle oppositie tegen de staatsgreep.

Computers, een deel van de dataserver van de redactiekamer en andere apparatuur werden in beslag genomen, aldus een vertegenwoordiger van de redactiekamer.

De kantoren werden al op 28 januari uit voorzorg ontruimd toen er steeds meer werd gesproken over een mogelijke staatsgreep.

Verslaggever Kay Zon Nway werd twee weken geleden in Yangon gearresteerd tijdens het livestreamen van een protest. Hij is een van de vele journalisten, waaronder een verslaggever van Associated Press, die zijn gearresteerd tijdens het verslaan van de enorme protesten in het hele land. https://businessam.be/myanmar-nieuw-dieptepunt-38-doden-en-6-journalisten-achter-tralies/ 

4. Wat doen buitenlandse bedrijven in Myanmar?

De militaire staatsgreep in Myanmar en een bloedig optreden tegen betogers heeft ook de druk opgevoerd op buitenlandse bedrijven die actief zijn in het land. Sommige bedrijven schroeven hun activiteiten terugschroeven of zetten ze zelfs stop.

Bedrijven die banden hebben met aan het leger gelinkte bedrijven, worden aangespoord om hun activiteiten stop te zetten.

Total S.E. en Chevron Corp hebben een groot offshore gasproject in samenwerking met Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE).

De mensenrechtenonderzoeker van de Verenigde Naties voor Myanmar, Tom Andrews, zei in een rapport dat landen sancties moeten opleggen aan MOGE, dat nu door het leger wordt gecontroleerd en de grootste bron van inkomsten vormt.

De Deense brouwer Carlsberg is in Myanmar actief via een joint venture. Een woordvoerder zei dat het de productie iets heeft teruggeschroefd vanwege de onstabiele situatie.

De Zweedse modegigant H&M zou  nieuwe bestellingen uit Myanmar, waar het ongeveer 45 directe leveranciers heeft, opgeschort  hebben onder verwijzing naar ‘praktische moeilijkheden en een onvoorspelbare situatie’.

5. Non smeekt militairen haar neer te schieten in plaats van kinderen

Knielend in het stof van een stad in het noorden van Myanmar smeekte zuster Ann Rose Nu Tawng een groep zwaarbewapende politieagenten om ‘de kinderen’ te sparen en in plaats daarvan haar leven te nemen.

‘Ik knielde neer en smeekte hen om niet te schieten en de kinderen te martelen, maar in plaats daarvan mij neer te schieten en te doden’, vertelde ze AFP op dinsdag.

‘De kinderen raakten in paniek en renden naar voren … Ik kon niets doen, maar ik bad tot God om de kinderen te redden en te helpen’, zei ze tegen AFP.

Ze vertelde ook aan Reuters dat ze ‘luide geweerschoten hoorde, en zagen dat het hoofd van een jong kind was ontploft, en dat er een rivier van bloed op de straat lag’.

Foto: Theint Mon Soe / SOPA Images/Sipa USA, Isopix

6. Tweede partijlid overlijdt in militair gevangenis

Een topman van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) stierf dinsdag in hechtenis nadat hij was gearresteerd in de grootste stad Yangon, meldde Reuters.

De ambtenaar van de partij van de afgezette Myanmarese leider Aung San Suu Kyi zou overleden zijn na vermeende martelingen door militairen. Het is de tweede dode in gevangenschap deze week.

De sterfgevallen hebben bezorgdheid gewekt over de toestand en de behandeling die gedetineerden in hechtenis krijgen.

Veel mensen zijn willekeurig meegenomen bij nachtelijke invallen en hun families weten niet waar ze zijn, of in welke toestand zij verkeren, aldus de Verenigde Naties. Volgens Human Rights Watch lopen mensen die onder dwang zijn verdwenen meer kans om te worden gemarteld of mishandeld dan anderen die zijn gearresteerd.

7. Japan houdt Myanmar’s eerste satelliet tegen

De eerste satelliet van Myanmar wordt vastgehouden aan boord van het internationale ruimtestation (ISS), terwijl het Japanse ruimteagentschap en een Japanse universiteit beslissen wat ermee moet gebeuren. Dat zeggen twee Japanse universiteitsfunctionarissen aan Reuters.

Mensenrechtenactivisten en sommige ambtenaren in Japan vrezen dat deze camera’s voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Japan heeft nauwe banden met Myanmar en is een van de grootste hulpdonoren. Hoewel het land het geweld veroordeelt, heeft het niet zo’n hard standpunt tegen de staatsgreep ingenomen als de Verenigde Staten en enkele andere westerse landen, die sancties hebben uitgevaardigd. (Ddw)

Meer