Nederland krijgt gigafactory voor 40 miljoen batterijcellen

Het Brits-Koreaanse bedrijf Eurocell gaat zijn aangekondigde fabriek voor de productie van batterijcellen in Europa waarschijnlijk in Nederland bouwen. Eurocell zegt over de investering gesprekken met de Nederlandse autoriteiten en de Nederlandse Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) te voeren. De onderhandelingen zouden in een vergevorderd stadium verkeren.

Eurocell maakte in februari voor een eerste keer gewag van plannen voor een productie van batterijcellen in West-Europa. Het bedrijf noemde toen het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje als potentiële locaties voor de bouw van zijn eerste Europese Eurocell Gigafactory.

Overheidssteun

Toen al werd duidelijk gemaakt dat de uiteindelijke keuze sterk zou afhangen van de steun die van de overheid in de betrokken landen zou kunnen worden verkregen. Nederland blijkt nu op die voorwaarden het beste antwoord te hebben gegeven.

“Het bedrijf heeft zich aangemoedigd gevoeld door de positieve betrokkenheid die de voorbije maanden bij zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse ontwikkelingsmaatschappij kon worden ervaren”, merken woordvoerders van Eurocell op. Er wordt aan toegevoegd dat de laatste fase van de besprekingen over de investeringen kunnen worden aangevat.

Het bedrijf vermeldt niet welke factoren bij de keuze voor een vestiging in Nederland de doorslag hebben gegeven. Over een exacte locatie van de nieuwe fabriek werden nog geen uitspraken gedaan, maar Eurocell zegt er alle vertrouwen in te hebben daarover op korte termijn meer concrete informatie te kunnen vertrekken.

Volgens een aantal waarnemers zou de keuze echter zijn gevallen op de Eemshaven, ten noorden van Groningen. Daar zou voldoende terrein voor de fabriek beschikbaar zijn en zou ook gemakkelijk de noodzakelijke energie – afkomstig van onder meer drie energiecentrales en windparken – kunnen worden geleverd.

Twee fasen

Wel kondigde de onderneming aan van plan te zijn om de nieuwe gigafactory in twee fasen te bouwen. Al tegen het midden van dit decennium zouden de nieuwe installaties op hun volle capaciteit moeten kunnen werken.

De eerste fase zal begin volgend jaar zijn activiteit kunnen starten en moet geavanceerde batterijcellen produceren voor bestaande Europese klanten. De tweede fase, mogelijk op dezelfde locatie, zal tegen het midden van dit decennium meer dan 40 miljoen batterijcellen per jaar moeten kunnen fabriceren.

De geplande initiële investering bedraagt ​​800 miljoen dollar. Over een periode van zes jaar zou dat bedrag verder tot 2 miljard dollar kunnen oplopen. Eurocell merkt nog op dat de nieuwe gigafactory honderden directe en indirecte arbeidsplaatsen zal opleveren.

Meer
Auto