Duitsland introduceert als eerste in Europa een digitaal paspoort voor duurzame batterijen

Een consortium van autoconstructeurs, batterijfabrikanten en technologiebedrijven ontwikkelt in Duitsland een digitaal paspoort dat de origines en de ecologische voetafdruk van Europese batterijen zal verduidelijken. Het initiatief krijgt van de Duitse overheid een budget van 8,2 miljoen euro om het paspoort te ontwikkelen. Dat heeft het Duitse ministerie van Economie aangekondigd.

Onder meer autobouwer BMW en het chemieconcern Basf zijn bij het initiatief betrokken. Dat geldt ook voor het Belgische materialenbedrijf Umicore, dat in Duitsland verschillende productiesites heeft.

Levenscyclus

“In het digitale productpaspoort moet alle relevante informatie, van de grondstofwinning tot de recycling, over de levenscyclus van de batterij duidelijk worden”, verduidelijkt het Duitse ministerie de bedoeling van het paspoort. Daarbij wordt erop gewezen dat Duitsland binnen Europa op het gebied van duurzame technologieën een vooraanstaande positie inneemt. 

In de buurt van de Duitse hoofdstad heeft het Amerikaanse concern Tesla, de grootste fabrikant van elektrische wagens in de hele wereld, immers zijn eerste Europese gigafactory gebouwd. De Duitse autogroep Volkswagen heeft zich bovendien wereldwijd tot de tweede grootste constructeur van elektrische wagens ontwikkeld.

Er wordt nog opgemerkt dat binnenkort ook de Europese Unie fabrikanten van batterijen zal verplichten informatie over het duurzame karakter van hun product bekend te maken. Een regelgeving terzake wordt later dit jaar verder besproken. Voorzien is dat de fabrikanten van herlaadbare batterijen over twee jaar de ecologische voetafdruk van hun activiteiten zullen moeten melden. 

Over vijf jaar zouden de fabrikanten bovendien moeten tegemoetkomen aan de grenzen die voor de emissies van koolstofdioxide worden gesteld. Daarbij zou tevens moeten worden gemeld op welke gerecycleerde grondstoffen daarbij beroep is gedaan. Tegen het einde van dit decennium zou daarbij ook een minimum volume aan gerecycleerd kobalt, lithium, nikkel en lood moeten worden ingezet.

Europese primeur

Het Duitse initiatief is volgens het ministerie het allereerste consortium in Europa dat rond informatie over gerecycleerde batterijen wordt gelanceerd.

Naast BASF, BMW en Volkswagen nemen ook Systemiq Deutschland, Volkswagen, Fraunhofer IPK, Acatech, Circulor, Fiware Foundation, Twaice Technologies en VDE Renewables aan het consortium deel. Er wordt onder meer een samenwerking opgezet met de Global Battery Alliance (GBA).

“Een Europese batterijproductie kan alleen een succesvolle activiteit uitbouwen indien de sector zich op zoveel mogelijk gebieden op duurzaamheid toespitst”, stippen woordvoerders van het Duitse ministerie van Economie aan.

“Duurzame batterijen vormen op hun beurt een cruciale bouwsteen voor een succesvolle transitie in de energiesector en de transportwereld. De introductie van de digitale batterijpas kan deze doelstellingen helpen realiseren.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20