Nasdaq kent zijn slechtste week sinds maart: techaandelen blijven dalen

De Amerikaanse techbeurs Nasdaq Composite sluit ook vrijdag opnieuw met verlies. De index moet 0,6 procent inleveren. De Dow Jones Industrial Average gaat 131 punten hoger, een winst van 0,48 procent. De S&P 500 eindigt zo goed als onveranderd met een winst van 0,05 procent.

Het is duidelijk dat de aandelenmarkten moeite hebben om hun evenwicht te vinden. ’Big Tech’-aandelen gaan opnieuw onderuit. Apple gaat 1,2 procent lager, net als Amazon, dat 1,8 procent moet inleveren. Ook Facebook, Alphabet en Microsoft verliezen alle minder dan 1 procent. 

Voormelde aandelen gingen lager nadat het persagentschap Bloomberg bekendmaakte dat de Japanse SoftBank plannen heeft om zijn strategie aan te passen. De bank werd vorige week genoemd als de ‘Nasdaq whale’, die voor miljarden dollar aan opties had genomen op stijgende koersen voor Big Tech-aandelen.

Grote verliezer van de dag was de elektrischewagenbouwer Nikola, die mogelijk in een schandaal gemengd is. Het aandeel verliest 14,5 procent. Volgens een rapport van Hindenburg Research zou de batterijtechnologie waarover Nikola zegt te beschikken, niet bestaan. Eerder deze week nam General Motors nog een belang van 11 procent in Nikola. Samen willen ze Tesla beconcurreren met de bouw van elektrische pick-uptrucks.

Tweedehandswagens stuwen consumentenprijzenindex

Eerder op de dag raakte bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in augustus harder waren gestegen dan verwacht. De prijzen stegen afgelopen maand met 0,4 procent, terwijl economen hadden gerekend op 0,3 procent. De stijging was vooral een gevolg van de grootste stijging in 51 jaar van de prijzen van tweedehandswagens.

Olie verliest nog eens 0,3 procent. Voor een vat Brent-olie moet vrijdagavond 39,94 dollar worden betaald. Goud levert 0,78 procent in. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet nu 1.948 dollar worden betaald. De euro boekt een kwart procent winst en kost nu 1,1839 dollar. De bitcoin tenslotte gaat 0,08 procent hoger. Voor de cryptomunt moet donderdagavond 10.326 dollar worden betaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20