Na dreigend tekort aan tests in woonzorgcentra: ‘bijkomende testcapaciteit gevraagd én verkregen’

Deze ochtend kwam het nieuws dat de Vlaamse woonzorgcentra morgen geen coronatests zouden kunnen aanvragen. De federale testcapaciteit bleek ‘volledig benut’. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is er nu toch extra testcapaciteit voorzien voor de woonzorgcentra. 

Personeel of bewoners van rusthuizen dreigden tot zaterdag te moeten wachten om een nieuwe test aan te vragen. 

Door de ‘sterke toename van de viruscirculatie’ stijgt ook het aantal testaanvragen. De capaciteit van het federaal testplatform is daardoor ‘volledig benut’. ‘Er kunnen dus geen testen meer worden aangevraagd voor die dag, ook niet voor uitbraakgerichte testings.’ Dat stond te lezen in een mail van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat persagentschap Belga kon inkijken.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft vanmorgen naar eigen zeggen extra testcapaciteit voor de Vlaamse woonzorgcentra verkregen. ‘We hebben voor vrijdag bijkomende testen voor Vlaamse woonzorgcentra gevraagd en gekregen’, tweette de CD&V-minister tegen de middag. 

Eind september was er al veel kritiek op de beslissing om de preventieve coronatests bij het personeel in de woonzorgcentra 10 dagen op te schorten. Toen was dat ook wegens een tekort aan testcapaciteit in de federale laboratoria. Toen vanmorgen bleek dat er vrijdag zelfs niet getest ging kunnen worden in wzc waar een uitbraak plaatsvindt, kwam er al snel kritiek vanop het terrein en vanuit de oppositie. 

Daarop heeft Beke dan ‘na intensief overleg’ met het federale testplatform toch beslist om extra capaciteit te voorzien voor de Vlaamse woonzorgcentra. ‘Absoluut essentieel dat we testen bij de meest kwetsbaren kunnen verder zetten. Dit moet dé prioriteit zijn bij testen’, aldus de CD&V-minister.

Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt dat de testcapaciteit voor morgen voldoende is aangevuld: ‘De federale labo’s hebben ons laten weten dat ze voor Vlaanderen 1.000 extra tests voorzien. Daarmee kunnen we aan de vraag voldoen, zodat er mogen voldoende kan getest worden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20