Meer dan een miljard euro winst voor BioNTech in eerste kwartaal

Coronavaccinproducent BioNTech heeft in het eerste kwartaal van 2021 een winst van 1,1 miljard euro geboekt. Dat meldt het Duitse bedrijf maandag. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 (366,9 miljoen) gaat het om een verdrievoudiging van de nettowinst. In het eerste kwartaal van 2020 moest BioNTech nog een nettoverlies van 53 miljoen slikken, voornamelijk door hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten.

De omzet van het biotechnologiebedrijf bedroeg in de eerste drie maanden van het jaar 2,05 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar, ging het nog om 27,7 miljoen euro. De sterke stijging is vooral te danken aan de grote hoeveelheden vaccins van Pfizer en BioNTech die wereldwijd besteld worden, aldus het bedrijf.

‘BioNTech blijft wereldwijd leveringen van ons Covid-19-vaccin uitvoeren, naar meer dan 90 landen. Door onze continue innovatie, breiden we de toegang uit naar nieuwe populaties en geografische regio’s, en bieden we het hoofd aan varianten die opduiken’, aldus topman Ugur Sahin.

Tot 6 mei werden er wereldwijd al meer dan 450 miljoen dosissen van het vaccin geleverd. Het bedrijf uit Mainz zegt in zijn persbericht ook dat er geen bewijzen zijn dat het huidige Pfizer/BioNTech-vaccin aangepast moet worden in de strijd tegen de belangrijkste geïdentificeerde varianten.

BioNTech is zich bewust van zijn wereldwijde verantwoordelijkheid in de strijd tegen de coronapandemie, zegt Sahin nog. Daarom is de productiecapaciteit voor dit jaar verhoogd van 1,3 miljard tot maximaal 3 miljard dosissen. Meer dan 40 procent daarvan moet naar midden- en lage-inkomenslanden gaan, aldus de CEO. Hij alludeert daarmee op een betere verspreiding van vaccins overal ter wereld en de eis van bepaalde landen, waaronder ook de Verenigde Staten, om tijdelijk de patenten op coronavaccins op te heffen.

Zaterdag liet BioNTech ook al weten bereid te zijn om de prijs van het vaccin te laten zakken voor de armere landen.

Maandag meldde het bedrijf een fabriek te openen in Singapore. Die moet onder meer de levercapaciteit vergroten. ‘Samen met andere vaccinontwikkelaars zullen er in de volgende negen tot twaalf maanden meer dan genoeg vaccins geproduceerd worden. Er is niet de minste noodzaak om patenten in te trekken’, aldus Sahin.

Tot slot gaf BioNTech maandag aan dat ook zijn plannen voor kankertherapieën veelbelovend zijn. Eerste klinische tests hebben aangetoond dat werkzame stoffen met mRNA-boodschappermoleculen de grootte van tumoren kunnen reduceren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20