Vrijdag geen coronatests mogelijk in de Vlaamse woonzorgcentra

Morgen kunnen er geen coronatests meer aangevraagd worden door Vlaamse woonzorgcentra, omdat de federale testcapaciteit volledig benut is. Pas vanaf zaterdag kunnen verzorgers of bewoners opnieuw tests aanvragen. Dat blijkt uit een mail van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat persagentschap Belga kon inkijken.

Net zoals de rest van het land hebben ook de woonzorgcentra te kampen met een stijgend aantal besmettingen. 

Door de ‘sterke toename van de viruscirculatie’ stijgt ook het aantal testaanvragen. De capaciteit van het federaal testplatform is daardoor ‘volledig benut’. ‘Er kunnen dus geen testen meer worden aangevraagd voor die dag, ook niet voor uitbraakgerichte testings’, zo staat te lezen in de mail. 

Eind september was er al veel kritiek op de beslissing om de preventieve coronatests bij het personeel in de woonzorgcentra 10 dagen op te schorten. Toen was dat ook wegens een tekort aan testcapaciteit in de federale laboratoria. Morgen kan er dus zelfs niet getest worden in woonzorgcentra waar er een uitbraak plaatsvindt. Vanaf zaterdag zouden er wel opnieuw tests kunnen plaatsvinden. 

AANVULLING: Nadat het probleem in verschillende media werd aangekaart maakte Vlaams minister van Welzijn via Twitter bekend dat hij van het federaal testplatform ‘bijkomende tests gevraagd én gekregen heeft’. Of daarmee morgen alle personeelsleden en bewoners van woonzorgcentra gaan kunnen getest worden is nog niet duidelijk. Later meer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20